Na Otoku se nadaljuje stavka železniških delavcev

Svet 04. Jan 202314:55 0 komentarjev
London
PROFIMEDIA

Več deset tisoč železniških delavcev na Otoku stavka zaradi nizkih plač. Drugi dan dvodnevne stavke je prinesel nejevoljo uporabnikov britanskih železnic. Zaprtih je namreč polovica železniških linij, deluje pa zgolj petina storitev državnega upravljavca železniške infrastrukture.

Sindikat železnic, pomorstva in prometnih zvez (RMT), ki zastopa večino stavkajočih delavcev v britanskem upravljavcu železniške infrastrukture, družbi Network Rail, namreč z vladno stranjo še vedno ni sklenil dogovora o višini plač in drugih stavkovnih zahtevah.

Novi generalni sekretar kongresa sindikatov TUC Paul Nowak je medtem britanskega premierja pozval k spremembi vladnih usmeritev pri pogajanjih. Kot je navedel, bi morali pristojni ministri začeti pogajanja o plačah z vsemi sindikati, ki zastopajo zaposlene v javnih službah.

Te so se po letih pomanjkanja sredstev in osebja znašle v krizi, teh problemov pa po njegovih besedah ne bo mogoče rešiti “brez pravičnega plačnega dogovora”.

“Vsak mesec izkušeni delavci dajejo odpovedi, ob tem pa vsak tretji uslužbenec aktivno razmišlja o opustitvi poklica ali že dela na tem. To je enostavno nevzdržno,” je v pismu premierju nanizal Nowak in dodal, da kadrovske krize v šolah, bolnišnicah in drugod ne bodo odpravili, če ne bodo odpravili temeljnih vzrokov. “To pomeni, da se na odprt in konstruktiven način pogovarjamo o izboljšanju plač v javnem sektorju. Vaši ministri pa so doslej neposredna pogajanja o plačah s sindikati zavračali,” je še dodal.

Generalni sekretar sindikata RMT Mick Lynch je v torek posvaril, da bo sindikat v primeru, če ne bo prejel razumne ponudbe za rešitev spora glede plač, delovnih mest in pogojev, s stavkovnimi aktivnosti nadaljeval po maju. Stavkajočim železniškim delavcev so se  pridružili tudi inštruktorji v šolah vožnje in zaposleni pri upravljavcu državnih avtocest.

Dvodnevno stavko – prvo v vrsti stavkovnih aktivnosti, načrtovanih za januar – so začeli londonski avtobusni delavci v podjetju Abellio. V četrtek bodo pod okriljem sindikata Aslef začeli stavko tudi strojevodje, preden bo v petek potekala druga dvodnevna stavka sindikata RMT v tem tednu.

Velika Britanija je že nekaj časa ujeta v stavkovnem valu, ki med drugim vključuje tudi mejne organe, poštne delavce in medicinsko osebje. Januarja bodo stavke tako v povprečju potekale vsak drugi dan.

Glavni razlog za nezadovoljstvo zaposlenih so nizke plače, ki so še dodatno prišle do izraza z visoko inflacijo. Vlada medtem vztraja, da je stavkovni val takšnega obsega nepotreben.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!