Na pogrebu krsto prekrili z zastavo s svastiko

Svet 12. Jan 202208:10 > 09:05 3 komentarji
Rim
Fotografija je dostopna prek italijanskega spletnega novičarskega portala Open

Predstavniki katoliške cerkve in judovske skupnosti v Rimu so ogorčeni zaradi rabe zastave s svastiko na pogrebu v italijanski prestolnici. Zastavo s svastiko so zbrani po cerkvenem obredu poveznili čez krsto članice skrajno desne grupacije Forza Nouva.

Na pogrebu skrajne desničarke Alessie Augello v središču Rima so zbrani na njeno krsto položili zastavo s svastiko in izvajali nacistični pozdrav, s čimer so poskrbeli za veliko razburjenje, tudi med predstavniki Cerkve in judovske skupnosti.

Sporno dogajanje se je odvilo po cerkvenem (pogrebnem) obredu, iz Rimske nadškofije pa so sporočili, da duhovnik, ki je vodil mašo, ni vedel, kaj se bo zgodilo po tem. To prikazuje fotografija, posneta s telefonom, ki je zakrožila po spletu: zbrani na pogrebu stojijo ob krsti Augello, čez krsto pa je poveznjena nacistična zastava.

Augello je bila članica skrajno desne grupacije Forza Nuova, po navedbi portala Italy24 News pa je bila stara 44 let in je umrla zaradi tromboze.

Predstavniki Cerkve v Rimu so po dogodku sporočili, da je zastava “grozovit simbol, ki ni združljiv s krščanstvom”. Kar so storili udeleženci pogreba, je bila po mnenju Cerkve žaljiv primer “ideološkega izkoriščanja” verske storitve.

Tamkajšnji policisti primer preiskujejo kot morebitni zločin iz sovraštva. Podoben incident se je – prav tako pred cerkvijo v Rimu – zgodil marca lani.

Ogorčena judovska skupnost

V judovski skupnosti v Rimu pa so bili medtem ogorčeni nad dejstvom, da se nekaj takega lahko zgodi več kot sedem desetletij po koncu druge svetovne vojne in padcu italijanske fašistične diktature. “Nedopustno je, da je lahko zastava s svastiko vidna v javnosti na ta dan in v tem obdobju, sploh v mestu, v katerem so nacisti in njihovi fašistični kolaboranti deportirali Jude,” so zapisali v izjavi. Še posebej jih je razburilo, da se je incident zgodil pred cerkvijo.

Po raciji v judovski soseski oktobra leta 1943 je bilo iz italijanske prestolnice deportiranih več kot 1.000 Judov, večinoma v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Vrnilo se jih je le 16.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje