Na visoko funkcijo v Italiji imenovan politik, ki so ga fotografirali s svastiko

Svet 01. Nov 202209:41 2 komentarja
Galeazzo Bignami
PROFIMEDIA

Iz Italije, ki jo po novem vodi vlada skrajno desne premierke Giorgie Meloni, prihaja vest, da bo novi namestnik ministra za infrastrukturo dosedanji poslanec, ki so ga v preteklosti fotografirali s svastiko.

V Italiji, kjer je vodenje vlade po septembrskih volitvah prevzela vodja skrajno desne stranke Bratje Italije Giorgia Meloni, so oblasti poskrbele za novo odmevno novico. Na položaj namestnika ministra za infrastrukturo je bil namreč imenovan poslanec Bratov Italije Galeazzo Bignami, ki si je nekoč na zabavi odkrito nadel nacistični simbol, pri tem pa ga je ujel fotografski objektiv.

Bignami, ki je v poslanske klopi prvič sedel leta 2018, septembra pa je bil izvoljen drugič, je bil tako v središču škandala leta 2016, potem ko je italijanski časopis objavil fotografijo, na kateri okrog leve roke nosi trak s svastiko, piše tiskovna agencija Reuters.

Premierka Meloni je novico, da bo 47-letni Bignami namestnik ministra za infrastrukturo, oznanila na novinarski konferenci, še poroča Reuters. Fotografije Bignamija s svastiko ni komentirala, je pa minuli teden v parlamentu dejala, da “nikoli ni čutila simpatije do fašizma”. Kot je povedala, je “(antisemitske) rasistične zakone iz leta 1938” vselej dojemala kot “najnižjo točko italijanske zgodovine, kot sramoto, ki bo zavedno zaznamovala naše ljudi”.

Giorgii Meloni in njeni stranki kritiki očitajo spogledovanje s fašistično ideologijo oziroma to, da stranka s fašizmom ni opravila. Stranka Bratje Italije, ki jo vodi Meloni, ima korenine v postfašističnem Italijanskem socialnem gibanju (MSI).

Bignami bo služboval pod Salvinijem

Čeprav je Galeazzo Bignami znan po svojih skrajno desnih stališčih, je bil del svoje politične poti član nekoliko zmernejše stranke Naprej Italija, ki jo vodi Silvio Berlusconi. Ob ponedeljkovem imenovanju na funkcijo je sporočil, da čuti “globok sram” zaradi objavljene fotografije, prav tako je obsodil “kakršnokoli obliko totalitarizma”, pri čemer je nacistično gibanje označil za “absolutno zlo”.

Giorgia meloni, senat
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Dosedanji poslanec bo služboval v kabinetu Mattea Salvinija, vodje stranke Liga, ki je v novi italijanski vladi zasedel položaj ministra za infrastrukturo in namestnika premierke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje