Na Zahodnem Balkanu idealni pogoji za nezakonito trgovino s cigaretami

Svet 14. Jun 202211:14 0 komentarjev
Podražitev cigaret
Profimedia

Nezakonita trgovina v času krize predstavlja izjemno velike vsote izgubljenih davkov, spodbuja kriminalne in teroristične organizacije ter ustvarja mnoge žrtve in ranljive posameznike, je v raziskovalnem projektu pod vodstvom Univerze v Ljubljani ugotovila ekipa raziskovalcev. Na Zahodnem Balkanu so pogoji za takšne prakse idealni, ocenjujejo.

Ob koncu raziskovalnega projekta danes na ljubljanski ekonomski fakulteti poteka mednarodna konferenca na temo nezakonite trgovine na Zahodnem Balkanu. Dogodek organizira Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete v sodelovanju s finančnimi forenziki, predstavniki organov pregona, ministrstev za notranje zadeve in finančnih uprav držav z Zahodnega Balkana.

Govorci na dogodku predstavljajo poti nezakonite trgovine, dimenzijo škodljivih praks in nujne ukrepe za preprečitev in zmanjševanje posledic nezakonite trgovine s tobakom.

Raziskovalni projekt PMI Impact – ta je del pobude, ki jo je leta 2016 zagnalo tobačno podjetje Philip Morris International – je vodila Univerza v Ljubljani, sodelovali pa sta tudi ekipi raziskovalcev Univerze v Leuvnu ter raziskovalcev Univerze Nazarbajev iz Kazahstana, saj je bil eden izmed ciljev projekta identificirati ključne okoliščine za razvoj nezakonite trgovine s tobakom ter identificirati najbolj pomembne tihotapske poti v Aziji, Evropi ter regiji Zahodnega Balkana.

Drugi cilj projekta je bila identifikacija učinkovitih pristopov in orodja za boj proti nelegalni trgovini s cigaretami. Tretji cilj projekta je bila nadgradnja kompetenc in znanja na področju odkrivanja nelegalne trgovine s tobakom. Tako so v osmih državah Zahodnega Balkana pripravili izobraževanja in delavnice za strokovnjake, predstavnike ministrstev za notranje zadeve ter predstavnike obmejnih organov pregona in carine.

Vodilni raziskovalec na projektu je bil profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Jože P. Damjan, ki je ob zaključku projekta strnil, da so idealni razlogi za razmah nelegalne trgovine s cigaretami njihova visoka cena, razlike v prihodkih, delujoč trg sive ekonomije in vzpostavljene nelegalne poti.

Na podlagi agregatnih podatkov in njihove analize po državah so raziskovalci na primer za Slovenijo ugotovili, da dve tretjini cigaret iz nezakonite trgovine izvira iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Turčije in Grčije. Za ostale države v regiji so ugotovili, da so države izvora nezakonitih cigaret v največji meri Ukrajina, Rusija, Romunija in Bolgarija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!