Nadaljuje se izpuščanje hladilne vode iz Fukušime

Svet 03. Okt 202320:09 1 komentar
Izpuščanje vode Fukušima
Tepco jemlje vzorce vode pred začetkom druge faze (Foto: PROFIMEDIA)

V poškodovani jedrski elektrarni Fukušima so danes začeli z drugo fazo izpuščanja hladilne vode. Če bo šlo vse po načrtih, bodo v naslednjih dneh v Tihi ocean izpustili okoli 7.800 kubičnih metrov vode, je poročala španska tiskovna agencija EFE.

V poškodovani jedrski elektrarni Fukšima so danes začeli z drugo fazo izpuščanja hladilne vode. Upravljavec elektrarne Tepco je z drugo fazo začel, potem ko je bilo potrjeno, da je prvi izpust vode potekal v okviru varnostnih meja. S samim izpuščanjem vode naj bi začeli v četrtek.

Prva faza izpusta vode je potekala med 24. avgustom in 11. septembrom. Takrat je bilo v morje izlitih 7.788 kubičnih metrov vode, v kateri je bilo približno 1,1 bekerelov tritija, radioaktivnega izotopa vodika, so pokazali podatki energetske družbe, ki jih povzema EFE.

Bekereli (Bq) so indikator radioaktivnosti, ki jo oddaja tritij. V družbi Tepco so se zavezali, da bo koncentracija tritija v izliti vodi ostala pod mejo 1.500 bekerelov na liter, ki velja za varno za ljudi in okolje.

Vzorci vode, ki jih je družba dnevno jemala pred prvim izpustom v morje, so pokazali, da je bila določena meja upoštevana, medtem ko druge analize, ki so jih japonske oblasti in Mednarodna agencija za jedrsko energijo po izpustu opravile v vodah okoli elektrarne, niso pokazale nepravilnosti.

Potem ko je upravljalec elektrarne preveril, da deluje sistem za filtriranje in redčenje vode, je danes začel s prenosom vode v cevovode. Sledilo bo testiranje vode, če ustreza zastavljenim varnostnim standardom.

V kolikor ne bo prišlo do nepredvidenih dogodkov, se bo v četrtek začel izpust vode v morje, ki bo ponovno potekal več dni. V tem času naj bi bilo v morje izlitih okoli 7.800 kubičnih metrov vode, s podobno količino tritija kot pri prvem izpustu, še navaja EFE.

V jedrski elektrarni Fukušima je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta terjala okoli 18.000 življenj, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Te je treba, četudi ne delujejo, še vedno hladiti z vodo. Od takrat je upravitelj elektrarne Tepco zbral 1,34 milijona ton vode, uporabljene za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, pomešanih s podtalnico in dežjem, ki je prodrl vanje.

Ker prostora za shranjevanje zmanjkuje, so začeli to vodo izpuščati v ocean. Odstranjevanje zbrane vode naj bi trajalo 30 let. Tepco bo do marca 2024 izvedel štiri izpuste vode.

Odločitev japonskih oblasti je naletela na številna nasprotovanja, med drugim japonskih ribičev, ki se bojijo, da bo izpuščanje vode v morje izničilo vse napore, ki so jih v zadnjih 12 letih vlagali v utrditev njihove industrije. Slednji so pred enim mesecem z vložitvijo tožbe poskušali ustaviti izpuščanje hladilne vode.

Zaradi izpuščanja vode so se obenem zaostrili odnosi med Japonsko in Kitajsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje