Napadi med Izraelom in Gazo prinesli nove smrtne žrtve

Svet 19. Maj 202107:56 > 21:06 0 komentarjev
Obstreljevanje Gaze
Amir Cohen/REUTERS

Iz Izraela so sporočili, da nadaljujejo z ofenzivo zoper palestinsko gibanje Hamas in skupino Islamski džihad na območju Gaze. Kot je ocenil predstavnik izraelske vojske, imajo v Gazi "še vedno dovolj raket za izstrelitev".

V današnjih izraelskih napadih na Gazo je bil ubit tudi novinar, navaja medijska hiša Al Džazira.

Po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi je bilo od 10. maja, ko se spopadi med izraelsko vojsko in Palestinci v Gazi ponovno začeli, ubitih 220 Palestincev, med njimi 63 otrok in 36 žensk. Ranjenih je bilo več kot 1400 ljudi. Na izraelski strani je bilo ubitih 12 oseb (tudi dva otroka), 300 je bilo ranjenih.

Po podatkih Združenih narodov so izraelske rakete uničile ali zelo poškodovale skoraj 450 zgradb v Gazi, tudi šest bolnišnic in devet zdravstvenih centrov. V Gazi je razseljenih 52.000 oseb, večina – 48.000 – se jih je zatekla v 58 šol pod okriljem ZN. Po podatkih organizacije Save the Children je bilo v dobrem tednu dni v izraelskih napadih poškodovanih 50 šol. Sklad ZN za otroke (Unicef) je poročal, da so rakete iz Gaze poškodovale stavbe treh izraelskih šol.

Preberite še:

Enako kot napadi izraelske vojske na območje okupirane Gaze se nadaljujejo tudi napadi iz Gaze, ki so se začeli pred devetimi dnevi kot odgovor na grožnje z deložacijo Palestincev v Vzhodnem Jeruzalemu. Proti deložacijam so Palestinci organizirali proteste, ki jih je nasilno zatrla izraelska policija.

Potem ko sta včeraj v napadih na izraelsko kmetijo umrla dva tajska delavca, sedem ljudi je bilo ranjenih – odgovornost sta po Reutersovih navedbah prevzela Hamas in Islamski džihad – so opozorilne sirene v Izraelu danes zjutraj na nevarnost opozorile prebivalce obalnega mesta Ašdod in območij blizu meje z Gazo.

Po navedbah izraelske vojske so iz Gaze izstrelili več kot 3450 raket, v izraelskih napadih pa da je umrlo 160 pripadnikov oboroženih skupin v Gazi. Kot vztraja Izrael, so njihovi napadi usmerjeni zoper oborožene uporabnike Hamasa, ki da svoje domove uporabljajo kot vojaška skladišča oziroma poveljniške centre.

Izraelski vojaki
Raneen Sawafta/REUTERS

Medtem ko napadi vsak dan zahtevajo nova življenja, ZDA še vedno blokira sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN o nedavnem stopnjevanju nasilja v Gazi. Za njeno sprejetje se je po včerajšnjem srečanju francoskega predsednika Emmanuela Macrona z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem in jordanskim kraljem Abdulahom zavzela Francija, a so bili v Washingtonu prepričani, da “javni izrek v tem trenutku” ne bo pomagal pri umirjanju razmer, navaja Reuters.

Da je zaustavitev nasilja in premirje pomembno, da bi zavarovali civilno prebivalstvo in zagotovili humanitarni dostop do območja Gaze, so se včeraj – z izjemo madžarskega – strinjali zunanji ministri držav Evropske unije. Generalna skupščina ZN bo o razmerah v Gazi razpravljala jutri.

Palestinski protestniki
Raneen Sawafta/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!