Naslovi srbskih medijev: Nesposobni Hrvati ukradli Teslo

Svet 04. Feb 202219:07 > 19:13 0 komentarjev
Nikola Tesla
PROFIMEDIA

Po tem, ko je Hrvaška predstavila svoje evrske kovance, med katerimi je najmočnejšo podporo prejela upodobitev izumitelja Nikola Tesle, je završalo v nekaterih srbskih medijih. "To je še en nesramen poskus Hrvatov, da ukradejo Teslo," je le eden izmed zapisov, ki jih je mogoče prebrati na srbskih tabloidnih portalih.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je danes predstavil motive hrvaških evrskih kovancev, ki sta jih izbrali strokovna komisija za likovne rešitve in komisija za denar hrvaške banke (HNB). O njih so lahko nato glasovali hrvaški državljani in predlagali tudi svoje.

Največ podpore je prejela upodobitev izumitelja Nikole Tesle, ki bo na kovancih 50, 20 in 10 centov. Poleg Tesle pa so med izbranimi motivi še šahovnica, zemljevid, kuna in glagolica. Plenković je predstavitev kovancev pospremil z besedami, da bodo ob prevzemu evrske valute na kovancih motivi, ki predstavljajo Hrvaško.

Bo Srbija odreagirala?

Odločitev, da naši južni sosedje na svojo evrsko valuto dajo izumitelja Teslo, je močno razburila Srbe. Na nekaterih novičarskih portalih so se danes vrstili kritični naslovi, kot so: ”Hrvati pravkar dali Teslo na evro in to s šahovnico … Hrvati nadaljujejo s prisvajanjem našega izumitelja … Kitijo se s srbskim Teslo. Bruselj požrl prevaro Zagreba … Hrvati nesposobni oblikovati lasten denar, zato so kopirali srbske. Dizajn kovanca z Nikolo Teslo je samo slaba kopija srbskih bankovcev iz leta 1994, 2006 … Hrvati obelodanili, kako bo videti Tesla na njihovih kovancih: Bo Srbija odreagirala?…”

Srbski mediji Srbski mediji
Posnetek zaslona
Srbski mediji Srbski mediji
Posnetek zaslona
srbski mediji srbski mediji
Posnetek zaslona
Srbski mediji Srbski mediji
Posnetek zaslona
Srbski mediji Srbski mediji
Posnetek zaslona

Da se Srbija z idejo, da bi Hrvaška upodobila Teslo, ne strinja, so v preteklosti že dali jasno vedeti. Narodna banka Srbije (NBS) je lani poleti denimo ocenila, da bi to bilo “prisvajanje kulturne in znanstvene dediščine srbskega naroda.” Takšno stališče so v NBS utemeljili s tem, da se je Tesla, kot so zapisali, opredeljeval kot Srb. “Če bi se njegov lik znašel na hrvaških evrskih kovancih, bi skoraj zagotovo sprejeli ustrezne ukrepe zoper pristojne institucije Evropske unije,” je poročala srbska N1.

Polemike okoli tega, ali je bil Nikola Tesla Srb ali Hrvat, že dolga leta razburjajo obe strani. Rojen je bil 10. julija 1865 v Smiljanu na Hrvaškem, takrat še pod avstrijskim cesarstvom. Njegov oče je bil srbski pravoslavni duhovnik metropolije v Sremskih Karlovcih, mama pa hči pravoslavnega duhovnika. Leta 1992 je srbsko stran sicer močno razburilo miniranje in uničenje Teslovega spomenika v Gospiću, ki je bil postavljen leta 1981.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!