Kremelj na glavno vprašanje Zahodu ni prejel pozitivnega odgovora

Svet 27. Jan 202207:53 > 12:17 5 komentarjev
Nato
PROFIMEDIA

Zahodne zaveznice so Rusiji predale pisne odgovore o njenih varnostnih zahtevah. Glede ruske zahteve o neširjenju zveze Nato na vzhod so pričakovano ponovile stališče, da ima vsak narod pravico izbrati, v kateri varnostni shemi bo sodeloval. Je pa Zahod pripravljen na nadaljnje diplomatske pogovore. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes ocenil, da ZDA v svojem odgovoru Moskvi glede varnostnih zahtev niso odgovorile na glavne točke, vendar pa predstavlja pismo korak naprej.

Zveza Nato in ZDA so včeraj Moskvi predale težko pričakovane pisne odgovore na varnostne zahteve, ki jih je Rusija izpostavila decembra in med katerimi je tudi zahteva o neširitvi Nata na vzhod. Vsebina pisma Nata in ZDA je predvidoma podobna – Moskvi sporočajo, da zahodne zaveznice ne bodo odstopile od temeljnih načel zavezništva, vključno s pravico, da vsak narod sam odloča o svoji poti.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob predaji pisnih odgovorov povedal, da bo Nato ohranil politiko odprtih vrat. Vsebina pisma bo sicer po njegovih besedah ostala tajna, češ da ima diplomacija tako več možnosti za uspeh. Odgovore je Kremlju vročil ameriški veleposlanik v Moskvi John Sullivan, Kremelj pa je potrdil prejem pisma.

Kot je sporočil Blinken, so ZDA pripravljene za nadaljevanje pogovorov o nadzoru nad oborožitvijo glede strateških raket in jedrskega orožja v Evropi. “Omenili smo možnost recipročne preglednosti namestitve sil v Ukrajini in ukrepov za povečanje zaupanja glede vojaških vaj in manevrov v Evropi,” je dejal državni sekretar ZDA.

O podrobnostih vsebine pisma je bil sicer zadržan tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Je pa pred novinarji spregovoril o nekaterih možnostih za napredek v odnosih med zahodnimi zaveznicami in Rusijo. Na prvem mestu je izpostavil okrepitev obstoječih komunikacijskih kanalov, vključno s ponovno vzpostavitvijo predstavništev Nata in Rusije v Moskvi oziroma Bruslju.

Poleg okrepljenih komunikacijskih kanalov Natov generalni sekretar med možnostmi za izboljšanje razmer vidi tudi zmanjševanje tveganj in pogovore o evropski varnosti, tudi o razmerah v in ob Ukrajini, v katerih bi prisluhnili skrbem Rusije. Ob tem je Stoltenberg povabil 30 zaveznic in Rusijo na vnovično srečanje v okviru Sveta Nata in Rusije.

Odziv Kremlja

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes ocenil, da ZDA v svojem odgovoru Moskvi glede varnostnih zahtev niso odgovorile na glavne točke, vendar pa predstavlja pismo korak naprej, poročajo tuje tiskovne agencije. Lavrov je dejal, da ni bilo pozitivnega odgovora na glavno vprašanje, ki zadeva zahtevo po ustavitvi širjenja Nata proti vzhodu. “Je bil pa odgovor, ki daje upanje na začetek resnih pogovorov o drugih vprašanjih,” je dodal.

Sergej Lavrov
Kirill Kudryavtsev/REUTERS

Pred tem je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov podal podoben odziv. “Ne moremo reči, da so upoštevali naše vidike ali da so pokazali pripravljenost upoštevati naše skrbi,” je povedal. Ob tem je dodal, da potrebujejo več časa za podrobnejšo analizo.

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo sedaj odločil glede nadaljnjih korakov, je še dejal Lavrov.

V sredo je prav tako potekalo zasedanje normandijske četverice – Rusije, Ukrajine, Francije in Nemčije – glede konflikta v Donbasu na vzhodu Ukrajine. Da so bili pogovori relativno uspešni, nakazuje dejstvo, da se bodo nadaljevali čez dva tedna.

O napetostih med Rusijo in Zahodom pa sta se pogovarjala tudi ameriški državni sekretar Blinken in njegov kitajski kolega Vang Ji. Kitajski zunanji minister je ob tem komentiral, da bi morale vse vpletene strani ohranjati mirnost in se vzdržati dejanj, ki bi večale napetost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje