Nemška ministrica s sinom na počitnice z vladnim helikopterjem

Svet 10. Maj 202214:27 0 komentarjev
Christine Lambrecht
Fabian Bimmer/REUTERS

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je na obisk k vojakom na severu Nemčije, kamor je sredi aprila potovala z vladnim helikopterjem, vzela 21-letnega sina. Po službenem obisku sta namreč pot nadaljevala na otok Sylt, kjer sta si privoščila krajše počitnice. Zadeva je prišla na dan zaradi fotografij, ki jih je objavil ministričin sin.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je 13. aprila obiskala kraj Bramstedtlund, kjer se nahaja del stacionarnega izvidništva bataljona za elektronsko bojevanje 911 iz Staduma v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein.

Po koncu kratkega službenega obiska je nato odpotovala naprej na priljubljen počitniški otok Sylt, kjer si je skupaj s sinom privoščila nekajdnevni oddih, kar je sama razkrila z objavo fotografij na družbenih omrežjih. Še preden je prišlo na dan, da ju je tja popeljal vladni helikopter, je bila tarča kritik, češ da si počitnic sredi vojne v Ukrajini ne bi smela privoščiti.

Zgodba s helikopterjem pa je prišla na dan, potem ko je ministričin sin Alexander na Instagramu objavil fotografije vožnje, nakar je o tem poročal časnik Business Insider.

Ministrstvo: Lambrecht sama poravnala stroške za sopotnika

Na obrambnem ministrstvu v Berlinu so za nemški tednik Spiegel potrdili, da je Lambrecht na službeno pot z vladnim helikopterjem vzela “družinskega člana”. Kot so dodali, je ministrica sama poravnala stroške za sopotnika, saj njegova prisotnost ni bila del službe. Kot so vztrajali, pri celotni zadevi tako ni bilo nič neregularnega.

Načeloma smejo člani nemške vlade s seboj na službene poti vzeti družinske člane, a morajo poravnati vse stroške zanje, če gre seveda za zasebno spremstvo, ki ni povezano z izpolnjevanjem uradnih dolžnosti. Kako visoki so ti stroški, ni povsem jasno, piše Spiegel. Bi pa naj za vožnjo v vladnem letalu ali helikopterju neuradno morali plačati ekonomsko ceno leta pri nemškem prevozniku Lufthansa.

Lambrecht sicer zaradi svojih počitnic ni prvič tarča kritik. Konec lanskega leta je namreč kmalu po tem, ko je prevzela vodenje obrambnega ministrstva, za božič odšla na dopust, namesto da bi nadzorovala zahtevne predaje poslov. Zadnja afera prihaja v zanjo posebej neprimernem času, saj je tarča ostrih kritik zaradi zadržanosti nemške vlade glede dobave orožja Ukrajini

Poleg tega je že v prejšnjem mandatu, ko je bila na položaju pravosodne ministrice, na službene poti v tujino kar sedemkrat vzela svojega sina, še piše Spiegel. Med temi potmi je bil tudi ministričin obisk v Sloveniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!