“Nevidna jahta”: izdelali bi jo z robotskim 3D-tiskalnikom

Potovanja 22. Mar 202307:42 1 komentar
SUPERJAHTA
Jozeph Forakis/CNN

Jahte oziroma superjahte, kot pravimo luksuznim vodnim plovilom, je na vodi razmeroma težko spregledati. A 88-metrsko jahto Pegasus, ki za za zdaj obstaja zgolj kot koncept, bo na morju težko opaziti, saj bo praktično nevidna.

Ideja o superjahti Pegasus se je porodila v podjetju Jozeph Forakis Design, 88-metrsko plovilo pa naj bi bilo po besedah oblikovalcev praktično nevidno. Šlo naj bi tudi za prvo tridimenzionalno natisnjeno superjahto. Ogromno plovilo bo imelo stranice z zrcalnim steklom, od katerega se bo odbijala svetloba, tako da bi se lahko zlilo z okoljem.

Kot pravijo oblikovalci, bo imela ladja minimalen vpliv na okolje, saj bo opremljena s sončnimi celicami, ki bodo napajale elektrolizatorje za pridobivanje vodika iz morske vode. Vodik se bo pretvarjal v električno energijo, shranjeval pa se bo v litij-ionskih baterijah, od koder se bodo napajali operacijski sistemi in oprema plovila.

Idejni vodja projekta Jozeph Forakis, ki je zamisel za zasnovo koncepta superjahte dobil med obiskom grških plaž, trdi, da plovilo zaradi trajnostne zasnove ne bo povzročalo nobenih emisij, prav tako pa bo imelo skorajda neskončen doseg plovbe.

“Dobil sem navdih, da bi ustvaril jahto, ki bi bila čim bližje morju in naravi in bi bila podobna oblakom, ki plavajo nad vodno gladino. Želel sem počastiti naravo tako, da bi se jahta zlila z njo in postala praktično nevidna,” je dejal za CNN.

superjahta Pegasus
Jozeph Forakis/CNN

Forakis je pojasnil, da bi jahto lahko izdelali z robotskim tridimenzionalnim tiskalnikom za izdelavo mrežastega ogrodja, ki bo združevalo trup in nadgradnjo, kar bo zahtevalo manj energije, materiala, odpadkov, prostora in časa od tradicionalnih plovil.

88-metrski Pegasus bo tudi v notranjosti bogato opremljen, saj ne bo manjkal niti bazen na palubi, na sprednjem delu plovila bo prostor tudi za helikoptersko ploščad. Posebnost v notranjosti pa bo tako imenovano “drevo življenja”, ki se bo raztezalo po vseh štirih palubah in bo povezano s spiralnim stopniščem ter bo služilo kot jedro hidroponičnega vrta. Ta bo zagotavljal svežo hrano in čistejši zrak.

Vprašanje, ki se poraja mnogim ljubiteljem vodnih plovil, je, ali bo koncept superjahte Pegasus v bližnji prihodnosti zaživel tudi v resničnosti. Jozeph Forakis je pojasnil, da je bil projekt razvit v skladu s filozofijo “znanstvenih dejstev in ne fikcije”, in dodal, da bodo ključne tehnologije, ki so potrebne za uresničitev projekta, zahtevale še nadaljnji razvoj, da bodo plovilo dejansko zgradili.

Gradnja 88-metrske superjahte bi po ocenah oblikovalskega studia lahko trajala od pet do sedem let, Forakis pa je ocenil, da bi lahko plovilo predstavili do leta 2030.

“Zdaj je čas za pogumne skoke v našo skupno trajnostno prihodnost. Pegasus je drzna, a uresničljiva vizija za bližnjo prihodnost industrije superjaht, v kateri človek in stroj živita v harmoniji z naravo, namesto da bi z njo tekmovala ali jo ogrožala,” je dejal Forakis.

Pegasus tako za zdaj kljub nekaterim povpraševanjem ostaja le koncept, je pa eden od številnih vznemirljivih novih modelov superjaht, ki so bili predstavljeni v preteklih mesecih. V začetku leta je italijanski studio Lazzarini Design razkril plovilo Plectrum, 74 metrov dolgo “leteče” plovilo, ki se lahko dvigne nad morsko gladino. Španski studio Rodriguez Design pa je pred kratkim predstavil projekt Catalina. Gre za privlačen koncept superjahte s petimi palubami in velikansko masažno kadjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje