Nov primer proruske propagande: sporne oglase v EU videlo kar 38 milijonov ljudi

Svet 18. Apr 202405:10 2 komentarja
Moški na računalniku
Foto: PROFIMEDIA

Evropsko unijo na pragu volitev pretresa nov primer širjenja proruske propagande. Tokrat je omrežje, ki ga je Evropska unija v preteklosti že sankcionirala, kupovalo prostor na Facebooku in širilo stališča, ki podpirajo vojno v Ukrajini. Sporočila si je ogledalo kar 38 milijonov uporabnikov in uporabnic.

Omrežje Doppelganger je z zakupom oglasnega prostora na družbenem omrežju Facebook le nekaj mesecev pred evropskimi volitvami širilo prokremeljsko propagando, je razvidno iz raziskave, ki jo je objavil Politico.

Gre za omrežje, ki ga je Evropska unija kot spornega zaznala že leta 2022. Tedaj je širilo propagando s spletnih strani, ki so se izdajale za zahodne medije, denimo britanski The Guardian, francoski Le Monde, italijansko tiskovno agencijo Anso in nemški Spiegel. Meta, ki izdaja Facebook, je že istega leta identificirala, da za omrežjem stojita ruski podjetji Struktura in Social Media Agency, Evropska unija pa je podjetji leta 2023 sankcionirala.

Zdajšnja raziskava neprofitne organizacije AI Forensics je dokazala, da delovanje omrežja narašča. Dosega namreč od pet- do desetkrat več ljudi kot doslej. “Vedeli smo, da je Doppelganger aktiven, vendar je obseg, ki smo ga razkrili, popolnoma neprimerljiv,” je za Politico dejal raziskovalec pri AI Forensics Paul Bouchaud.

Ruska mreža je kupovala oglase na Facebooku in jih posebej targetirala na Nemčijo in Francijo. Na problematiko je v torek opozoril tudi francoski minister za evropske zadeve Jean-Noel Barrot, ki je dejal, da je Francija “preplavljena s propagando in dezinformacijami”.

Foto: PROFIMEDIA

A oglasi so se pojavili tudi v drugih državah. Kot razkriva poročilo, se je več kot 65 odstotkov omenjenih oglasov na Facebooku pojavilo brez oznak, Meta pa je odstranila manj kot pet odstotkov oglasov.

“Ruske operacije, usmerjene proti Ukrajini, so agresivne in vztrajne, zato nenehno odkrivamo in odstranjujemo račune in strani, povezane s temi kampanjami,” je za Politico dejal tiskovni predstavnik Mete Ben Walters. Po njegovih navedbah naj bi Meta že blokirala 10.000 strani, povezanih z Doppelgangerjem.

Primer objave

Eden od oglasov, objavljen 28. januarja, se je glasil: “Če ne bomo nasprotovali vstopu Ukrajine v Evropsko unijo, bomo uničili naše kmete.” Po navedbah poročila si je taka in temu podobna sporočila skupno ogledalo kar 38 milijonov uporabnikov in uporabnic. V Franciji je dnevno takšne oglase videlo 138.600 ljudi, v Nemčiji pa 37.500. Gre za zelo odzivno omrežje, ki je na večje dogodke reagiralo v 24 urah.

Ruski vpliv pred evropskimi volitvami okrepljen

A to ni osamljen primer širjenja proruske propagande v Evropski uniji. Poljska agencija za notranjo varnost je konec marca v okviru preiskave zaradi domnevnega ruskega vohunjenja skupaj z drugimi varnostnimi službami držav članic EU opravila preiskave, na podlagi katerih so trdili, da je Poljska postala glavna tarča ruskih vohunov.

Med državami, ki so sodelovale v preiskavi, je bila tudi Češka. “Razkrili smo prorusko mrežo, ki je pripravljala operacijo za širjenje ruskega vpliva in spodkopavanje varnosti v Evropi,” je tedaj dejal češki premier Peter Fiala. V tej mreži je deloval tudi medij Voice of Europe, proti kateremu je tamkajšnja vlada uvedla sankcije. Voice of Europe so obtožili, da so nekateri evropski politiki za sodelovanje v intervjujih prejeli plačilo iz Rusije.

Belgija in Češka sta v sredo zaradi domnevnega vmešavanja v delo EU pozvala k uvedbi sankcij proti Rusiji. “Zdaj je pravi čas za vzpostavitev novega sankcijskega režima EU, namenjenega boju proti ruskim zlonamernim aktivnostim,” sta po poročanju STA v pismu zapisala premierja držav.

Mnoge države ob vsem tem poročajo, da se povečuje število ruskih vohunov v Evropi. Lani je tudi Slovenija priprla dva domnevna ruska vohuna, nedavno pa izgnala ruskega diplomata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje