Nova znanstvena prelomnica na poti oživitve izumrlih vrst

Magazin 27. Sep 202309:46 1 komentar
Obarvana slika zadnjega znanega preživelega tasmanskega tigra s posnetka iz leta 1933.
Obarvana slika zadnjega znanega preživelega tasmanskega tigra s fotografije iz leta 1933. (Foto: PROFIMEDIA)

Tasmanski tiger je izumrl pred slabim stoletjem, ker pa je njegov habitat še ohranjen, si znanstveniki želijo vrsto oživiti. Raziskovalcem je sedaj uspel izredno pomemben korak na poti oživitve izumrlih vrst, ki pomeni nov mejnik na področju. Prvič jim je uspelo pridobiti RNK iz izumrle živali.

Znanstvenikom je prvič uspelo pridobiti ribonukleinsko kislino (RNK) izumrle živali, in sicer tasmanskega tigra, so sporočili raziskovalci z univerze v Stockholmu. Pojasnili so, da ta prelomni uspeh povečuje možnosti za oživitev živali, za katero so pred tem mislili, da je za vedno izgubljena.

“RNK še nikoli ni bila pridobljena in sekvencirana iz izumrle vrste,” je povedal profesor evolucijske genomike na univerzi v Stockholmu in eden od vodij projekta Love Dalen. Po njegovih besedah je to majhen korak k temu, da bo v prihodnosti morda mogoče oživiti izumrle vrste.

Dalenu in njegovi ekipi je uspelo na 130 let starem primerku tasmanskega tigra – shranjenega pri sobni temperaturi v švedskem prirodoslovnem muzeju – sekvencirati oziroma ugotoviti zaporedje baz RNK. Na podlagi tega so nato lahko rekonstruirali RNK njegove kože in skeletnih mišic.

Treba je poznati tako DNK kot RNK

“Če želite oživiti izumrlo žival, potem morate vedeti, kje so geni in kaj počnejo ter v katerih tkivih so regulirani,” je pojasnil Dalen in poudaril, da je pri tem potrebno poznati tako DNK kot RNK. Ena najpomembnejših nalog RNK je namreč prenos genetske informacije med DNK in ribosomi.

Znanstvenica z ostanki tasmanskega tigra
Raziskovalci so vzeli vzorce tkiva iz 130 let starega primerka tasmanskega tigra, ki je bil shranjen pri sobni temperaturi v švedskem prirodoslovnem muzeju v Stockholmu. (Foto: PROFIMEDIA)

Zadnji znani živeči tasmanski tiger umrl pred slabim stoletjem

Zadnji znani živeči tasmanski tiger, znan tudi kot tasmanski volk ali tilacin, je umrl v ujetništvu leta 1936 v živalskem vrtu Beaumaris na Tasmaniji. Po evropski kolonizaciji Avstralije je bila žival razglašena za škodljivca, za vsako ubito odraslo žival pa so oblasti ponujale nagrado.

Znanstveniki so se za oživitev te vrste vrečarja odločili med drugim zato, ker je njegov naravni habitat na Tasmaniji v večini ohranjen. Njihove ugotovitve so sicer pomembne tudi za preučevanje pandemičnih virusov RNK.

RNK je namreč nosilec genetske informacije pri nekaterih vrstah virusov. Številne dosedanje pandemije, kot sta bili tudi pandemiji novega koronavirusa ali španske gripe, so povzročili virusi RNK, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje