Londonsko letališče po obsežnem požaru v parkirni hiši znova odprto

Črna kronika 11. Okt 202309:31 > 15:06 4 komentarji

Na parkirišču londonskega letališča Luton je izbruhnil obsežen požar. Do nadaljnjega so odpovedani vsi leti. Gasilcem je požar že dopoldne uspelo pogasiti. Letališče je ponovno odprto. Požar naj bi se razširil iz gorečega avtomobila na dizelski pogon.

Parkirišče londonskega letališča Luton Terminal Car Park 2, ki lahko sprejme 1.200 avtomobilov, je okoli devete ure zvečer po lokalnem času zajel obsežen požar. Zaradi tega so na letališču odpovedali vse lete, ki so bili načrtovani pred 15. uro popoldne po lokalnem času. Potnikom, ki so bili ravno na poti do letališča, so prihod odsvetovali. Tiste, ki so na letališče kljub požaru prihajali, je pomagala v drugo smer usmerjati tudi policija.

Več kot 100 gasilcev se je na letališču brilo s požarom, ki je zajel več nadstropij parkirne hiše. Zaradi vdihovanja dima so morali pomoč v bolnišnici poiskati štirje od šestih zastrupljenih gasilcev, piše BBC.

Zaradi požara je bilo na letališču dolgo ujetih na stotine potnikov. Ti so skušali nastanitev najti tudi v letaliških hotelih, ki pa so bili hitro zasedeni. Številni so želeli letališče zapustiti tudi z vkrcanjem na vlak na železniški postaji letališča Luton.

Po pričevanju potnikov so mnogi ostali tudi brez pomoči letalskih prevoznikov, s katerimi letijo, medtem ko se je letališče trudilo nuditi pomoč in informacije reševalnim ekipam ter potnikom.

Alarm, eksplozija in požar

Eden izmed potnikov je za BBC povedal, da je bilo pred izbruhom požara slišati alarm avtomobila, malo za tem pa še silovito eksplozijo. Nato naj bi se požar izjemno hitro razširil na ostala nadstropja parkirne hiše. Tudi med požarom so se na prizorišču razlegali zvoki avtomobilskih alarmov in eksplozij.

Po podatkih gasilsko-reševalne službe Bedfordshire je gasilcem požar že dopoldne uspelo pogasiti, vendar so ostali na prizorišču. Letališče je kljub temu zaprto do okoli 14. ure po lokalnem času, ko so na letališče znova začeli sprejemati potnike. Letalski promet naj bi se znova vzpostavil po 15. uri po lokalnem času.

Zaradi požara so odpovedali tudi vse lete, ki so bili preko letališča Luton načrtovani do 15. ure po lokalnem času. Incident naj bi vplival na okoli 140 letov in 25.000 potnikov. Zaradi zamujenih letov potniki od letalskih družb ne bodo mogli zahtevati odškodnin, ki sicer pripadajo potnikov, saj odgovornosti za izredni dogodek ne nosijo letalske družbe. Imajo pa potniki pravico do povračila stroškov letalskih vozovnic oziroma nadomestnega leta.

O tem kakšne pravice imajo potniki ob odpovedih ali zamudah letov, smo pisali v prispevku Kaj pripada potniku v primeru zamude oziroma odpovedi leta?.

Po poročanju Guardiana naj bi do požara prišlo po tem, ko je zagorelo eno izmed na parkirišču parkiranih vozil. Šlo naj bi za avto na dizelski pogon.

požar - letališče Luton požar - letališče Luton
Foto: Peter Cziborra/REUTERS
požar - letališče Luton požar - letališče Luton
Foto: Peter Cziborra/REUTERS
požar - letališče Luton požar - letališče Luton
Foto: Peter Cziborra/REUTERS
požar - letališče Luton požar - letališče Luton
Foto: Peter Cziborra/REUTERS

Letališče London Luton je peto največje letališče v Združenem kraljestvu za Heathrowom, Gatwickom, Manchestrom in Stanstedom. Leta 2022 je letališče Luton obiskalo več kot 13 milijonov potnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje