Od učiteljev do vladnih uslužbencev: na Otoku stavkalo do pol milijona delavcev

Svet 01. Feb 202305:00 > 19:21
Velika Britanija
Toby Melville/REUTERS

V Veliki Britaniji je danes stavkalo do pol milijona delavcev. Na tisoče šol v Angliji in Walesu, pa tudi na Škotskem, je bilo (vsaj delno) zaprtih, med drugim so obstali vlaki, ki jih upravlja 14 največjih britanskih operaterjev. Stavkovni val je sicer na Otoku že nekaj časa v razmahu, sindikalisti pa so zaostritve napovedali, saj pogajanja o zaključku stavk nazadujejo, je poročal britanski Guardian.

Težko je zgrešiti vzporednice med neslavno “zimo nezadovoljstva” med novembrom 1978 in februarjem 1979, ki je minila v znamenju množičnih stavk, ter Veliko Britanijo leta 2023, je po navedbah bruseljskega Politica komentiral zgodovinar Robert Saunders. Britanskim delavcem namreč prekipeva, svoje nezadovoljstvo zaradi prenizkih plač in vse višjih življenjskih stroškov pa med drugim izražajo na (vse bolj množičnih) stavkah.

Današnja (splošna) stavka je bila množična: stavkalo je do pol milijona delavcev, od tega okoli 300.000 učiteljev, kar je največ v več kot desetih letih. Z Downing Streeta so po navedbah britanskega BBC že pred stavko sporočili, da pričakujejo “občutne motnje”, premier Rishi Sunak pa je bil danes med drugim kritičen do stavkajočih učiteljev, zaradi katerih so prenekatera šolska vrata ostala zaprta. “Zame je jasno, da je izobraževanje naših otrok dragoceno in da si na današnji dan zaslužijo biti v šoli pri pouku,” je dejal po navedbah tiskovne agencije Reuters.

Preberite še: Nova realnost za Britance: inflacija spreminja njihove jedilnike

Sindikalisti so že pred današnjim dnem pričakovali, da ne bo stavkalo le okoli 100.000 uslužbencev vladnih služb, letališč, pristanišč in centrov za vozniške izpite, temveč tudi več sto tisoč učiteljev, strojevodij, voznikov avtobusov ter uslužbencev 150 britanskih univerz, povzema Politico. Med vladnimi uslužbenci, ki so stavkali, so tudi zaposleni v uradu vlade, volilni komisiji, britanski vesoljski agenciji in zemljiški knjigi, piše Guardian.

70.000 zaposlenih na univerzah je sicer 18-dnevno stavko, ki se bo odvila februarja in marca, napovedalo sredi januarja. Z njo želijo opozoriti na prenizke plače, neustrezne delovne razmere in pokojnine, navaja Reuters.

Velika Britanija
Toby Melville/REUTERS

“Ura tiktaka, da sektor sklene dogovor ali pa bo spomladi podvržen številnim motnjam,” je po Reutersovih navedbah sporočila sindikalistka visokošolskega sindikata (UCU) Jo Grady. Medtem ko zaposlenim na univerzah ponujajo dvig plač, ki je nižji od petih odstotkov, si v sindikatu želijo več – njihove plače se namreč tudi v preteklih letih niso dvigovale skladno z inflacijo.

Za pet odstotkov so se sicer lani dvignile plače učiteljev. A je dvig, kot opozarjajo, požrla inflacija.

Katere stavkajoče britanska javnost najbolj podpira?

Velika Britanija beleži relativno visoko inflacijo, ki je decembra znašala dobrih deset odstotkov. Britanska vlada, ki jo od oktobra lani vodi premier Sunak, se že dalj časa spopada z nizom stavkovnih zahtev. Nedavno so stavkali zdravstveni delavci (reševalci, medicinske sestre), ki so po navedbah Guardiana z vladno stranjo še posebej nezadovoljni, in zaposleni na železnicah. Obe skupini zaposlenih bosta nadaljevali stavkovne skupine, v prihodnje pa naj bi med drugim stavkali gasilci. Kdaj točno, za zdaj ni znano.

Velika Britanija
Toby Melville/REUTERS

Po podatkih podjetja YouGov, ki se ukvarja z analizo javnega mnenja, največ ljudi podpira stavko medicinskih sester (65 odstotkov) in reševalcev (61 odstotkov), največji delež vprašanih pa nasprotuje stavki državnih uslužbencev in zaposlenih na univerzah (49 in 52 odstotkov), navaja BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.