Opazovalci madžarskih volitev: Orbanova stranka je imela neupravičeno prednost

Svet 04. Apr 202219:32 1 komentar
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

Opazovalec volitev na Madžarskem iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) poroča, da je vseprisotno vladno oglaševanje, ki ga je plačala država, vladajoči stranki premierja Viktorja Orbana Fidesz pred nedeljskimi volitvami dalo neupravičeno prednost, s tem pa naj bi si Orban zagotovil četrti zaporedni mandat, poroča Reuters.

Opazovalec Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) poroča, da je bil volilni proces na Madžarskem dobro voden in tekmovalen, je pa bil deloma moten zaradi močno prisotnega prekrivanja sporočil vlade in vladajoče koalicije, pa tudi zaradi medijske pristranskosti in nepreglednega financiranja kampanje Viktorja Orbana in njegove stranke Fidesz, navaja Reuters.

“Opazovalna misija je ugotovila, da so razširjene vladne oglaševalske kampanje, plačane iz državnega proračuna, okrepile sporočila volilne kampanje vladajoče stranke in ji zagotovile neupravičeno prednost,” je po poročanju tiskovne agencije Reuters zapisala Ovse. Dodala je, da so se med kampanjo nenehno prekrivala sporočila vlade in vladajoče koalicije, kar je zabrisalo mejo med stranko Fidesz in državo ter povečalo prednost vladajoče koalicije.

Po skoraj 99 odstotkih preštetih glasov je na volitvah namreč prepričljivo slavila stranka Fidesz, ki z Orbanom na čelu madžarsko vlado vodi že od leta 2010, opozicija pa je doživela hud poraz. Vladni predstavnik Zoltan Kovacs je kritiko Fideszove medijske prednosti hitro zavrnil in na Twitterju zapisal, da je Ovse izgubila vso verodostojnost, ki jo je še imela.

Tudi vodja opozicije Peter Marki-Zay je kot enega ključnih dejavnikov za svoj volilni poraz med drugim okrivil tudi medijsko prevlado Fidesza.

Vodja delegacije parlamentarne skupščine Ovse Mark Pritchard na vprašanje, ali volitve na podlagi njihovih opazovanj lahko razumemo kot svobodne, ni želel odgovoriti. “Tukaj smo, da ocenimo, kako so bile volitve izvedene,” je dejal, kot poroča Reuters. “Naša vloga tukaj je le opazovanje in analiziranje tega, kar vidimo iz naših opazovanj … ne pa komentiranje samih volitev,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje