Oster odziv Borella na nasilje na severu Kosova: “Ponovne volitve so nujne”

Svet 03. Jun 202315:29 3 komentarji
Josep Borell
Josep Borell (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska unija najostreje obsoja nasilje na severu Kosova, kjer že deveti dan potekajo protesti kosovskih Srbov, ki zahtevajo odhod novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. "Evropska unija je pripravljena odločno ukrepati, če se napetosti ne bodo umirile," je jasen visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell. Ob tem poziva k čimprejšnjemu razpisu predčasnih volitev v občinah z večinskim srbskim prebivalstvom.

“Evropska unija (EU) najostreje obsoja nasilje proti državljanom, pripadnikom Natove misije Kfor, organom pregona in medijem na severu Kosova,” je oster visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Borell v izjavi, objavljeni na spletni strani Sveta EU, trdi, da bi se “bilo mogoče nasilju izogniti. Izogibati pa se mu je treba v prihodnje”.

Ob tem pa Kosovo in Srbijo poziva, naj nemudoma in brezpogojno sprejmeta ukrepe za umiritev razmer: “Prenehata naj uporabljati razdiralno retoriko in se vzdržita vseh nadaljnjih neusklajenih dejanj. Nujno je treba vzpostaviti mir.” Po njegovih besedah je Evropska unija pripravljena “odločno ukrepati”, če se razgrete razmere ne bodo umirile. “Napetost namreč lahko ima negativne posledice,” je prepričan Borell.

Visoki predstavnik EU od kosovskih oblasti pričakuje, da s svojim ravnanjem ne bodo povzročile dodatnih napetosti. Obenem poziva k takojšnji prekinitvi policijske operacije v bližini občinskih stavb na severu Kosova. “Župani naj svoje naloge začasno opravljajo v prostorih, ki niso občinske stavbe. V vseh štirih občinah je treba čimprej razpisati predčasne volitve in jih organizirati na popolnoma vključujoč način. Pričakujemo, da se bodo teh volitev udeležili tudi kosovski Srbi,” je jasen Borell, ki je zaskrbljen zaradi najvišje stopnje pripravljenosti srbskih oboroženih sil.

Po njegovih navedbah Evropska unija pričakuje, da bosta Kosovo in Srbija ravnala odgovorno in se nemudoma vključila v dialog za trajnostno rešitev razmer na severu Kosova, ki bo zagotavljala varnost, zaščito in participativno demokracijo za vse državljane ter omogočila izvedbo sporazuma, katerega cilj je normalizacija odnosov med omenjenima državama. “To vključuje, da se brez odlašanja ali predpogojev začne delo za ustanovitev zveze srbskih občin,” še piše. 

To sporočilo je odziv Borella na nasilne izgrede pred dnevi, ko so v Zvečanu, eni od občin z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova, razmere eskalirale v spopad med pripadniki Natove misije Kfor in kosovskimi Srbi. Poškodovanih je bilo več ljudi, tudi vojaki Kforja. Kosovski Srbi v kraju Zvečan, Leposavić in Zubin Potok zahtevajo, da odidejo župani, etnični Albanci, ki so bili izvoljeni na aprilskih volitvah, ki so jih tamkaj živeči Srbi bojkotirali, rezultate volitev pa so kasneje označili za nelegitimne. Protesti v omenjenih občinah potekajo že deveti dan. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje