Zaradi vulkana so se na površju pojavile potopljene ladje iz bitke za Iwo Jimo

Svet 22. Okt 202120:00 > 23. Okt 2021 05:50 0 komentarjev
Iwo Jima
PROFIMEDIA

Seizmološko delovanje vulkana na gori Suribači na Japonskem je na površje dvignilo več deset transportnih ladij iz časa druge svetovne vojne. Ladje so med bitko za otok Iwo Jima, eno izmed najbolj krvavih bitk v vojni, Japoncem zasegle ameriške sile, da bi si lahko z njimi naredili pristanišče, ki ga takrat na otoku ni bilo.

V zadnjih mesecih druge svetovne vojne so ameriške in japonske vojaške sile bile bitko za Iwo Jimo. Ker na otoku ni bilo pristanišča, so ameriške sile zaplenile japonske transportne ladje, jih premestili na zahodni del otoka in jih uporabili kot osnovo za oblikovanje pristanišča. Japonske ladje so pred vetrovi in valovi morja tako zaščitile ameriške ladje, iz katerih so se v bitko izkrcavali vojaki, vojaška oprema in orožje.

Skoraj osem desetletij po koncu vojne je seizmološka aktivnost vulkana Suribači, ki ob enem velja za enega najbolj aktivnih na Japonskem, dvignila morsko dno in s tem tudi naplavila ladje na obalo otoka, poroča Jutarnji list.

Da vulkanske dejavnosti še ni konec in da obstaja tudi možnost izbruha na otoku Iwo Jima, je povedal Setsuya Nakada, direktor Državnega centra za vulkanske raziskave. Na otoku so doslej zabeležili najmanj 10 vulkanskih izbruhov, zadnji se je zgodil leta 1982. Zaradi vulkanskih aktivnosti se je otok od leta 1952 dvignil za deset metrov, kažejo raziskave univerze v Oregonu.

V bitki pri Iwo Jimi, ki je trajala od 19. februarja do 26. marca 1945, je umrlo kot 7.000 ameriških vojakov in okoli 18.000 Japoncev, končala pa se je z ameriško osvojitvijo otoka. Bitka na Iwu Jimi je širši javnosti znana po znameniti fotografiji ameriških marincev, ki na vrhu vrhu gore Suribači dvigajo ameriško zastavo. Fotografijo je za AP posnel Joe Rosenthal, še piše Jutarnji list.

Druga svetovna vojna
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!