Peking o eskalaciji v Izraelu in Gazi: poziv k premirju in rešitvi dveh držav

Svet 08. Okt 202311:15 > 19:30 5 komentarjev
Sderot
Uničenje v Sderotu na jugu Izraela (Foto: Ronen Zvulun/REUTERS)

Potem ko je skrajno palestinsko gibanje Hamas v soboto napadlo Izrael, ta pa se je silovito odzval, se iz sveta še naprej vrstijo obsodbe nasilja in pozivi k miru.

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nasilja in vse vpletene pozvalo k prekinitvi ognja in umiritvi razmer. Ob tem so v Pekingu pozvali tudi k tako imenovani rešitvi dveh držav, ki vključuje ustanovitev neodvisne palestinske države, poročajo tuje tiskovne agencije.

K vrnitvi za pogajalsko mizo “brez predpogojev” in uresničitvi rešitve dveh držav je pozvala tudi Afriška unija (AU). Vodja komisije AU Musa Faki Mahamat je na svetovne sile naslovil prošnjo, naj “prevzamejo odgovornost za uveljavitev miru in zagotovitev pravic obeh narodov”, češ da je “zanikanje temeljnih pravic palestinskega ljudstva, zlasti pravice do neodvisne in suverene države, glavni vzrok stalnih izraelsko-palestinskih napetosti”.

Na spopade so se danes med drugim odzvale tudi Nova Zelandija, Avstralija in Indonezija. Novozelandski premier Chris Hipkins je izrazil “resno zaskrbljenost”. “Nova Zelandija nedvoumno obsoja teroristične napade na Izrael, ki jih vodi Hamas,” je dejal in izrazil zaskrbljenost Wellingtona, da se bodo razmere v prihodnjih dneh še zaostrile. Vse strani je pozval k zadržanosti, zaščiti civilistov in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Avstralski premier Anthony Albanese je medtem na družbenem omrežju X zapisal, da Avstralija “v tem času stoji ob strani prijatelju Izraelu”. “Obsojamo neselektivne in odvratne napade Hamasa na Izrael, njegova mesta in civiliste,” je zapisal in dodal, da ima Izrael pravico do obrambe.

Zahodni breg
Izraelski vojaki na Zahodnem bregu (Foto: Mussa Qawasma/REUTERS)

Globoko zaskrbljenost zaradi spopadov in pozive k miru je izrazila tudi Indonezija, siceršnja podpornica palestinske strani. “Srž konflikta, to je izraelska okupacija palestinskih ozemelj, je treba rešiti v skladu s parametri, o katerih so se dogovorili ZN,” je v izjavi zapisalo zunanje ministrstvo v Džakarti.

K zadržanost in umiritvi napetosti je danes pozvala tudi mirovna misija ZN v Libanonu (Unifil). “Smo v stiku z oblastmi obeh strani, na vseh ravneh, da bi se izognili resnejši eskalaciji,” je zapisala na omrežju X.

Potem ko je Iran včeraj pozdravil Hamasov napad na Izrael, je iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa danes dejal, da je bil napad spontana poteza odporniških sil kot odgovor na nadaljevanje zločinskih dejanj izraelskega režima. Amirabdolahian je besede izrekel v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom.

Na spopade se je danes odzval tudi papež Frančišek. Pozval je k miru in poudaril, da “terorizem in vojna ne vodita do rešitve”. “Z zaskrbljenostjo in bolečino spremljam dogajanje v Izraelu (…) Izražam solidarnost z družinami žrtev,” je dejal na Trgu svetega Petra v Vatikanu. “Vojna je poraz, vedno je poraz. Molimo za mir v Izraelu in Palestini,” je še dejal.

Spopade je v soboto že obsodilo več članic EU, vključno s Slovenijo, kot tudi Velika Britanija, ZDA, Ukrajina in Indija. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je med drugim izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi Hamasa, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja in mirni rešitvi.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob sobotni eskalaciji nasilja med Izraelci in Palestinci, v katerega se je danes vpletlo še libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, na družbenem omrežju X obsodila “vsak napad na civilno prebivalstvo”.

Solidarnost z Izraelom je neomajna, je poudarila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je zapisala na družbenem omrežju X, se ima Izrael “pravico braniti v skladu z mednarodnim pravom”. Dodala je, da si EU s partnerji prizadeva za zaustavitev sovražnosti in pogajanja.

Fajon je zatrdila, da so si v obsodbi “zavržnega napada” na Izrael s kolegi v EU enotni. “Stalno smo v stiku, zbiramo in preverjamo informacije. Zaščita civilistov je zdaj ključna prioriteta, kot tudi izpustitev talcev. S partnerji v regiji skušamo preprečiti nove izbruhe in zavarovati stabilnost,” je navedla.

Odgovorila je tudi na nekatere kritike, ki so se pojavile na omrežju X, da se ima Palestina glede na številne žrtve konflikta v zadnjih letih pravico braniti in da si Zahod, vključno s Slovenijo, zatiska oči pred tem.

Zatrdila je, da se je “vedno in vztrajno zavzemala za mirno rešitev vprašanja Palestine, ki bi temeljila na načelu dveh držav, in obsojala nasilje tudi v Gazi”. Izpostavila je še, da se o tem pogovarja s palestinskim kolegom in dodala, da je nedavno sodelovala tudi na mirovnem vrhu ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Odzivi tudi iz Nemčije, Ukrajine, Italije, Turčije in Poljske

Iz kabineta Netanjahuja so pozno popoldne sporočili, da se je izraelski premier danes po telefonu pogovarjal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, italijansko premierko Giorgio Meloni in britanskim premierjem Rishijem Sunakom. Kot so zapisali, so omenjeni voditelji “izrazili neomajno podporo pravici Izraela do obrambe, dokler je to potrebno”, je poročal izraelski Haaretz.

Meloni je ob tem izrazila tudi solidarnost s svojci žrtev, talci in ranjenimi. “Storili bomo vse, kar je v naši moči, da se ta napad ne bi sprevrgel v dogodek velikih razsežnosti z neizmernimi posledicami za celotno regijo,” pa je dejal Scholz in vse vpleten pozval, naj v danih razmerah na podpihujejo terorizma. Sobotni napad Hamasa je označil za barbarski.

Podporo Izraelu je izrazil tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki je dejanje Hamasa označil za “predrzen napad velikega obsega”. Netanjahuju je izrazil sožalje zaradi številnih smrtnih žrtev.

Na eskalacijo se je danes odzvala tudi Ankara. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da je Turčija odločena okrepiti diplomatska prizadevanja za umiritev konflikta, a dodal, da je rešitev dveh držav edina poti do miru.

Poljski predsednik Andrzej Duda pa je danes izjavil, da spopadi med Izraelom in Hamasom koristijo Rusiji. Po njegovih besedah se s tem namreč pozornost mednarodne skupnosti odvrača od vojne v Ukrajini. Ob tem je ocenil, da bi spopadi na Bližnjem vzhodu lahko prinesli nove migracijske pritiske na Evropo, poroča agencija Reuters.

V nepričakovani eskalaciji nasilja, najhujši na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 500 ljudi na obeh straneh, več kot 2000 pa je ranjenih. Izrael je danes napadlo tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran. Po besedah izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja prihaja dolga in težka vojna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje