Pirc Musar na Madžarskem o dobrih odnosih, Orban manjšini označil za most

Svet 19. Apr 202308:15 > 19:39 7 komentarjev
Nataša Pirc Musar, Viktor Orban
Nataša Pirc Musar/Twitter

Predsednica Nataša Pirc Musar je na uradnem obisku na Madžarskem. Srečala se bo s predsednico Katalin Novak, premierjem Viktorjem Orbanom in predsednikom parlamenta Laszlom Köverjem. Tema pogovorov bo tudi dvostransko sodelovanje ter pravice obeh manjšin – slovenske na Madžarskem in madžarske v Sloveniji.

Madžarska je soseda, s katero želimo tudi v prihodnje gojiti tesne in prijateljske odnose, je v pogovorih z madžarsko kolegico Katalin Novak v Budimpešti dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je poudarila pomen dobrososedskih odnosov, tudi če državi nimata o vsem enakih stališč, so sporočili iz urada predsednice.

Predsednica je ob začetku svojega prvega uradnega obiska na Madžarskem pričela s položitvijo venca k spominskem obeležju na Trgu herojev v madžarski prestolnici. Po sprejemu z vojaškimi častmi je z madžarsko kolegico opravila daljši pogovor, kateremu so sledili plenarni pogovori med delegacijama obeh držav.

V pogovorih sta predsednici potrdili dobre odnose med Slovenijo in Madžarsko, ki jih odlikujeta dobrososedsko in razvejano sodelovanje. Pirc Musar je izrazila zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog, in potrdila, da je Madžarska soseda, s katero želi Slovenija tudi v prihodnje gojiti tesne vezi. Izpostavila je pomen prijateljstva med državama, čeprav ti nimata o vsem enakih stališč.

Predsednici sta izrazili zadovoljstvo, da sta direktorja Narodne in univerzitetne knjižnice in Nacionalne knjižnice Szechenyi v njuni navzočnosti podpisala sporazum o sodelovanju. Po besedah Pirc Musar je to pomemben korak za spodbujanje razumevanja dediščine narodov in spodbujanje kulture branja, ki bo državljane obeh držav še bolj povezala.

“V EU so meje padle, vendar se moramo potruditi in zbližati ljudi tudi skozi knjige in umetnost,” je dejala slovenska predsednica in dodala, da so knjige tisto orožje, za katerega si želi, da bi ga ljudje pogosteje jemali v roke. Kasneje sta se z Novak udeležili tudi slovesnega odprtja razstave prevodov slovenskih književnih del v madžarski jezik.

Položaj slovenske manjšine na Madžarskem se izboljšuje, a izzivi ostajajo

Posebno pozornost sta sogovornici namenili tudi položaju manjšin na obeh straneh meje. Pirc Musar je izpostavila, da je v torek obiskala porabske Slovence in ob tem izrazila zadovoljstvo, da se položaj slovenske narodne skupnosti na Madžarskem izboljšuje.

Predsednica Pirc Musar na uradnem obisku na Madžarskem Predsednica Pirc Musar na uradnem obisku na Madžarskem
Anže Malovrh/STA.
Predsednica Pirc Musar na uradnem obisku na Madžarskem Predsednica Pirc Musar na uradnem obisku na Madžarskem
Anže Malovrh/STA.
Predsednica Pirc Musar na uradnem obisku na Madžarskem Predsednica Pirc Musar na uradnem obisku na Madžarskem
Anže Malovrh/STA.
Predsednica Pirc Musar na uradnem obisku na Madžarskem Predsednica Pirc Musar na uradnem obisku na Madžarskem
Anže Malovrh/STA.

Vendar pa, kot je opozorila, izzivi še vedno ostajajo. Skupnost namreč potrebuje pomoč predvsem pri prizadevanjih za zmanjševanje stopnje ekonomskih migracij. Predsednica se je v luči tega zavzela za načrtovano izvedbo programov za podporo gospodarskemu razvoju Mursko-rabske regije in podporo pri posodobitvi poučevanja slovenskega jezika v Porabju.

Pomembno pozornost sta predsednici posvetili evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana, kjer bosta državi še naprej tesno sodelovali. “Obe si želiva, da bi se regija čim prej pridružila EU,” je dejala Pirc Musar in se ob tem zahvalila Budimpešti za močno podporo dodelitvi kandidatskega statusa Bosni in Hercegovini.

Varovanje okolja, posledice podnebnih sprememb, voda …

Predsednici sta spregovorili tudi o podnebnih spremembah in vodni diplomaciji ter bili soglasni, da bosta tesno sodelovali na področju ozaveščanja o pomenu ohranjanja čistega okolja in v mreži posebnih predstavnikov za podnebno diplomacijo. Vodna diplomacija in upravljanje vode sta tudi v ospredju kampanje za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov v letih 2024 in 2025.

Nekaj besed sta namenili tudi vojni v Ukrajini. “Glede vojne v Ukrajini sva si s predsednico Novak enotni – pozivava k čimprejšnji vzpostavitvi celovitega, pravičnega in trajnega miru v skladu z načeli Ustanovne listine ZN,” je dejala slovenska predsednica.

Novak je na Twitterju sporočila, da kot prva madžarska predsednica zelo ceni, da je prva slovenska predsednica na prvi uradni obisk odpotovala prav v Budimpešto. “Vojna v Ukrajini se mora čim prej končati, ženske voditeljice imamo pri tem ključno vlogo.”

Novinarsko konferenco je Pirc Musar zaključila z mislijo, da so dobrososedski odnosi najpomembnejši in poudarila, da bo v prihodnje naredila vse, da odnosi med Slovenijo in Madžarsko ostanejo na visokem nivoju.

Orban manjšini označil za most med državama

Popoldne se je predsednica republike ločeno srečala še s predsednikom madžarskega parlamenta Laszlom Köverjem in premierjem Viktorjem Orbanom. Kot je zapisala na družbenem omrežju Twitter, je z obema govorila o dvostranskih odnosih, izmenjala je tudi stališča o vojni v Ukrajini.

Orban je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI na srečanju poudaril, da lahko Slovenija in Madžarska kot dobri sosedi vedno računata druga na drugo, manjšini pa je označil za most med državama. MTI še poroča, da sta Orban in Pirc Musar med drugim govorila o evropski varnosti s poudarkom na vojni v Ukrajini ter izpostavila pomen vstopa držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo.

Ob robu obiska sta se predsednici pomerili tudi v bowlingu. “Vredno se je učiti od najboljših,” je zapisala Novak in se Pirc Musar zahvalila za trening. Slovenska predsednica je državna prvakinja v bowlingu v dvojicah. Ob zmagi je zapisala, da je zmagala brez vaj, saj zanje ni časa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje