Po 107 letih našli izgubljeno ladjo znamenitega raziskovalca

Svet 10. Mar 202212:07 0 komentarjev

Znanstveniki so na dnu Weddellovega morja našli in posneli razbitino ladje britanskega raziskovalca Ernesta Shackletona, ki je potonila med njegovo ekspedicijo na Antarktiko leta 1915.

Ladja Endurance (Vzdržljivost), ki je bila v lasti britanskega raziskovalca Antarktike, je bila po več kot 100 letih najdena na dnu Weddellovega morja.

Leta 1915 je ladjo med raziskovanjem kontinenta zdrobil led, znameniti britanski raziskovalec Ernest Shackleton in njegova raziskovalna ekipa pa so morali pobegniti peš, pot pa so nadaljevali z majhnimi čolni. Posnetki razbitine kažejo, da je Endurance še vedno v izjemnem stanju, kljub temu da je več kot stoletje preživela na globini treh kilometrov.

Ime ladje je jasno vidna na ladji, njeno ogrodje pa ni razpadlo. “Brez pretiravanja lahko rečem, da gre za najbolje ohranjeno ladijsko razbitino, ki sem jo kadarkoli videl,” je dejal morski arheolog Mensun Bound, ki je z najdbo te ladje v okviru ekspedicije Endurance22 uresničil svojo življenjsko željo.

Ekspedicijo so začeli v Falklandskem morskem skladu, uporabljali pa so lomilec ledu z imenom Agulhas II. Vodja ekspedicije dr. John Shears, veteran med polarnimi geografi, je trenutek, ko so kamere ujele ime ladje, kot dih jemajoč. “Uspelo nam je – vseskozi smo se borili s premikajočimi ledenimi ploskvami, viharji in temperaturami pod -18 stopinj Celzija.”

Razbitine se sicer ne smejo dotikati ali na površje prinesti kakršnegakoli artefakta, saj je razbitina zaščitena z mednarodnim Antarktičnim sporazumom.

Zakaj je bila želja po najdbi ladje tako goreča?

Raziskovalce, ki so želeli najti ladjo, je fascinirala prav zgodba Shackletona in njegove ekipe. Njihov cilj je bil prečkati Antarktiko, a ladja se je ujela med ledene ploskve, ki so jo potem tudi preluknjale. Od tam naprej je bilo potrebno samo preživeti, zato se je moral Shackleton v majhnem čolnu prebiti čez nemirno morje.

Prav tako je ladja požela veliko zanimanja, ker jo je bilo tako težko najti. Weddellovo morje je večino leta prekrito z debelim ledom. Že to, da bi se približali lokaciji, kjer je ladja potonila, je bilo dovolj težko. A pogoji so bili ekspediciji bolj naklonjeni, saj je plast ledu bila najtanjša do zdaj od leta 1970.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!