Po Evropi padajo temperaturni rekordi, kako vroče bo pri nas?

Svet 19. Jun 202221:29 > 22:00 0 komentarjev
Vročinski val: Španija
Bilbao, Španija (REUTERS/Vincent West)

Vročinski val je zajel Evropo – z visokimi temperaturami in gozdnimi požari se spopadajo v Španiji in Franciji, v Italiji imajo težave tudi s sušo. Tudi v Sloveniji se očitno začenja prvi vročinski val. Znanstveniki sicer napovedujejo, da se bodo takšni pojavi zaradi globalnega segrevanja dogajali prej, kot smo navajeni, pa tudi vedno pogosteje.

Španijo, Francijo in druge zahodnoevropske države je konec tedna zajel vročinski val. Padali so temperaturni rekordi, kar je sicer v skladu z napovedmi znanstvenikov, ki so opozorili, da bodo takšni pojavi zaradi globalnega segrevanja nastopili vse prej v letu.

V priljubljenem francoskem letovišču Biarritz so v soboto popoldne namerili najvišjo temperaturo v zgodovini, in sicer 42,9 stopinje Celzija. V več mestih v regiji je temperatura presegla mejo 40 °C, a zvečer na atlantski obali pričakujejo nevihte in umiritev razmer. Vročina bo vztrajala le še na vzhodu države.

Peklenska vročina ni odvrnila ljubiteljev heavy metala, ki so se udeležili festivala Hellfest na obrobju mesta Nantes. Tudi tam so temperature vztrajale nad 40 stopinjami Celzija. Tisti, ki so imeli dovolj energije za vztrajanje pod koncertnimi odri, so lahko bili hvaležni za številne vodne fontane.

Zaradi vročine so se pred vodnimi parki v več delih Francije pojavili prometni zamaški, saj so ljudje v vodi videli edini pobeg pred nevzdržnimi temperaturami. Ker je kopanje v reki Seni prepovedano, so se Parižani zatekli k mestnim fontanam. V živalskem vrtu Vincennes na obrobju prestolnice so levi lizali in grizli zmrznjeno kri, ki so jo v njihove ograde prinesli oskrbniki živalskega vrata. Bili so pozorni na morebitne znake dehidracije pod žgočim soncem.

“To je najzgodnejši vročinski val v Franciji po letu 1947, saj so junijski rekordi padli na več kot ducat območjih po državi,” je opozoril klimatolog z Meteo France Matthieu Sorel.

V Italiji se medtem spopadajo s sušo, saj v nekaterih delih države ni deževalo že okoli štiri mesece. Minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli je ocenil, da je razglasitev izrednih razmer neizogibna. Reka Pad je na najnižji ravni v zadnjih 70 letih, pomanjkanje vode pa ogroža pridelek v deželah Piemont, Lombardija in Emilija-Romanja.

V nekaterih območjih Italije je po ocenah tamkajšnjih kmetijskih strokovnjakov pridelek manjši za polovico. Prizadeta je tudi mlekarska industrija. Zaradi neobičajne vročine in pomanjkanja krme italijanske krave proizvedejo do 10 odstotkov manj mleka. Idealna temperatura za krave je med 22 in 24 stopinj Celzija, v teh razmerah pa so popile do 140 litrov vode na dan, kar je dvakrat več kot po navadi, zaradi stresa pa proizvedle manj mleka.

Temperature so tudi v več delih Španije presegle 40 stopinj Celzija, v Zaragozi so na primer izmerili 43 stopinj Celzija.

Divjanje gozdnih požarov

V Franciji je zaradi izstrelka, ki je zašel med vojaškim urjenjem v regiji Var na jugu države, zgorelo približno 200 hektarjev rastlinja. “Nihče ni ogrožen, razen 2.500 ovac, ki jih peljemo na varno,” je za AFP povedal vodja lokalne gasilske brigade Olivier Pecot.

Požar je izbruhnil v bližini vojaškega kampa Canjeurs, ki je največje tovrstno vadišče na zahodu Evrope. Za gašenje so zaradi zahtevnega terena in prisotnosti neeksplodiranih ubojnih sredstev uporabili štiri letala Canadair.

60-letni kmet Daniel Toffaloni, ki obdeluje zemljo v bližini mesta Perpignan, je za AFP povedal, da vsak dan dela od svita do okoli 11. ure, nato pa šele zvečer, saj temperature v rastlinjakih dosegajo 55 stopinj Celzija.

Vročinski val: Nemčija Vročinski val: Nemčija
Bonn, Nemčija (PROFIMEDIA)
Vročinski val v Španiji Vročinski val v Španiji
Bilbao, Španija (REUTERS/Vincent West)
Vročinski val v Španiji Vročinski val v Španiji
Bilbao, Španija (REUTERS/Vincent West)
Vročinski val: Španija Vročinski val: Španija
Zaragoza, Španija (REUTERS/Vincent West)
Vročinski val: Španija Vročinski val: Španija
Zaragoza, Španija (REUTERS/Vincent West)
Vročinski val v Franciji Vročinski val v Franciji
Pariz, Francija (REUTERS/Sarah Meyssonnier)
Vročinski val: Francija Vročinski val: Francija
Grignan, Francija (Vir: PROFIMEDIA)

Gozdni požari v Španiji so medtem ta konec tedna uničili skoraj 20.000 hektarjev zemlje v regiji Sierra de la Culebra na severozahodu države. Svoje domove je moralo zapustiti več 100 ljudi, evakuirali so 14 vasi. Čeprav so se nekateri prebivalci že lahko vrnili domov, so regionalne oblasti opozorile, da je požar še vedno aktiven.

Gozdni požari divjajo tudi v Nemčiji. V petek je zagorelo južno od prestolnice, v bližini Frohnsdorfa. Na pomoč z gašenjem je priskočil helikopter. Nemška meteorološka služba je opozorila na visoko raven UV-žarkov ob temperaturah, ki so ponekod dosegle 38 stopinj Celzija, ob tem pa so opozorili, da jih čaka tudi tropska noč, zlasti v urbanih središčih.

Po nenavadno sušni pomladi so v nekaterih delih države uvedli tudi normiranje porabe vode. Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je na Twitterju opozoril, da sta lahko vročina in pomanjkanje tekočine smrtno nevarna za starejše.

Danes je sicer v Nemčiji padel vročinski rekord – na severovzhodu države so v mestu Cottbus zabeležili 39,2 stopinje Celzija, je na Twitterju sporočil škotski meteorolog Scott Duncan. Rekord je potrdila tudi nemška meteorološka služba The Deutscher Wetterdienst (DWD).

Pogled v peklensko vročo prihodnost

Najbolj vroč dan v letu so v petek zabeležili tudi v Združenem kraljestvu, saj so temperature zgodaj popoldne presegle 30 stopinj Celzija. “Mislim, da ljudje trenutno uživajo v tem, da je toplo, a če se bodo temperature še dvignile – po napovedih se bodo – bo to zaskrbljujoče,” je dejala meteorologinja iz Londona Claire Moran.

Strokovnjaki so opozorili, da so visoke temperature posledica zaskrbljujočih podnebnih sprememb. “To, čemur smo priča danes, je žal le napoved naše prihodnosti,” je tako dejala Clare Nullis, tiskovna predstavnika Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi.

Tudi Slovenijo bo zajel vročinski val

Tudi v Sloveniji nas v naslednjih dneh čakajo visoke temperature. Vroče bo že v ponedeljek, ko se bodo temperature gibale nekje med 29 in 33 °C, temperaturni vrhunec pa bomo po napovedih sodeč dosegli v drugi polovici tedna, ko bomo lahko v nekaterih delih države izmerili tudi več kot 35 stopinj Celzija, je razvidno s spletne strani Agencije RS za okolje (Arso). Popoldanske nevihte lahko pričakujemo predvsem v ponedeljek zvečer, potem pa bodo v preostanku tedna bolj malo verjetne. Po trenutnih napovedih kaže, da bo vročina nekoliko popustila šele prihodnji konec tedna.

Danes je bilo sicer najbolj vroče v Biljah pri Novi Gorici, kjer so izmerili 31,8 °C, v Cerkljah ob Krki pa 31.4  °C. Mejo tridesetih stopinj smo presegli tudi v Ljubljani in na Gorenjskem. Drugod po državi so se temperature čez dan gibale med 25 in 30 stopinj Celzija, na Kredarici pa so izmerili 16,7 °C.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!