Po nasilnem zatiranju protestov, EU sprejel še peti sveženj sankcij proti Iranu

Svet 20. Feb 202323:30 1 komentar
Mahsa Amini
Christian Mang/REUTERS

Evropska unija je uvedla nov sveženj sankcij proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov, ki so septembra lani izbruhnili po smrti Mahse Amini. Na seznam sankcioniranih je med drugim dodala ministra, pristojna za kulturo in izobraževanje.

Zunanji ministri unije so sprejeli peti sveženj sankcij proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov, ki so izbruhnili po smrti Aminijeve v policijskem pridržanju septembra lani. Na seznam sankcioniranih, za katere velja prepoved potovanja in zamrznitev premoženja v EU, so dodali 32 posameznikov in dve pravni osebi. Med drugim unija sankcije uvaja proti ministru za kulturo in islamsko vodstvo Mohamedu Mehdiju Esmailiju ter ministru za izobraževanje Jusefu Nuriju.

Dodali so še več predstavnikov iranske revolucionarne garde, med njimi namestnika načelnika Alija Fadavija, pa tudi več regionalnih tožilcev in direktorjev zaporov. Od pravnih oseb pa sta na seznamu sankcioniranih po novem tudi fundacija in policijski inštitut, povezana z iranskimi organi pregona.

EU je zaradi nasilnega zatiranja protestov sankcije uvedla že proti več kot 100 iranskim posameznikom in pravnim osebam, med drugim proti moralni policiji, načelnikom revolucionarne garde in državnim medijem. V uniji se je v zadnjih mesecih razvnela tudi razprava o razglasitvi iranske revolucionarne garde za teroristično organizacijo, za kar sta se med drugim zavzeli Nemčija in Nizozemska. A soglasja o tem članice doslej niso dosegle.

Ob današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU so se sicer na protestih v bruseljski evropski četrti zbrali nasprotniki iranske vlade, ki so med drugim zahtevali strožje sankcije proti iranski revolucionarni gardi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se jih je zbralo več tisoč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje