Po nasilnih izgredih v največji tovarni iPhonov na svetu omejili gibanje

Svet 25. Nov 202213:11 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Okoli šest milijonov ljudi v mestu Žengžou, kjer se nahaja največja tovarna pametnih telefonov iPhone, je od danes zaradi koronavirusa podvrženo strogi omejitvi gibanja. Na območju tovarne so v sredo izbruhnili nasilni protesti, ki so bili po pojasnilih tajvanskega podjetja Foxconn, ki je lastnik obrata, posledica napake pri izplačilu plač.

Mestne oblasti so zaprle osem okrožij v osrednji provinci Henan. Ljudem so prepovedale, da bi v naslednjih petih dneh zapustili območje. Gibanje so omejili z barikadami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu so sicer potrdili malo novih okužb s koronavirusom, a stroga kitajska politika ničelne tolerance do covida-19 tudi v takšnih primerih predvideva stroge omejitve gibanja in množično testiranje.

Do zaprtja območja je prišlo dva dni po izbruhu nasilnih protestov zaposlenih v tovarni iPhonov. Tudi danes je po poročanju AFP prišlo do protesta. Agencija se sklicuje na posnetke, objavljene na družbenih omrežjih, a kot so zapisali, lokacije niso mogli potrditi.

Zaposleni v tovarni so za AFP v preteklih dneh pojasnili, da do demonstracij prihaja zaradi spora glede obljubljenih bonusov. Potem ko so številni delavci zapustili obrat, je Foxconn objavil oglase za zaposlovanje. Danes so se po poročanju AFP na spletu pojavili posnetki, iz katerih izhaja, da tajvansko podjetje zavrača več tisoč delavcev, ki so se prijavili za delo.

Nekatere so poslali v karanteno v hotele, na koncu pa niso dobili službe, je za AFP povedalo več delavcev. “Smo v karanteni v hotelu in nimamo možnosti, da bi vstopili v Foxconnov kampus,” je dejal eden izmed njih, ki je želel ostati anonimen, navaja AFP. Drugi je pojasnil, da je bilo delavcem, ki so bili prisiljeni v karanteno, obljubljenih 10.000 juanov (okoli 1300 evrov) kompenzacije, a so jim izplačali le delček te vsote.

“Ne pustijo nam, da bi začeli z delom, hkrati pa se ne smemo vrniti domov,” je dejal eden od delavcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!