Po obsodbi ruskega aktivista na ulicah 2.000 ljudi, več protestnikov aretiranih

Svet 19. Jan 202417:00 1 komentar
Protesti v podporo Failu Alsjnovu v Baškortostanu
Foto: RusNews/REUTERS

Po obsodbi lokalnega aktivista Faila Alsjnova v avtonomni ruski republiki Baškortostan se zaradi njegovih kritik na račun rudarjenja zlata vrstijo protesti, na katerih naj bi se zbralo okoli 2.000 ljudi, nekatere od njih je lokalna policija tudi aretirala.

Po obsodbi lokalnega aktivista Faila Alsjnova se od srede v avtonomni ruski republiki Baškortostan vrstijo protesti. Ti so danes dosegli regionalno prestolnico Ufa, kjer je po navedbah medijev protestiralo okoli 2.000 ljudi, med demonstracijami pa je policija izvedla več aretacij.

Protesti v podporo Failu Alsjnovu v Baškortostanu
Foto: REUTERS/Stringer

Sodišče v Baškortostanu je ta teden Alsjnova obsodilo na štiri leta zapora zaradi spodbujanja sovraštva.

Sodišče je odločilo, da je aktivist v enem od svojih govorov lansko leto, v katerem je bil kritičen do rudarjenja zlata, v baškirskem jeziku žalil ljudi iz Srednje Azije in Kavkaza. Alsjnov trdi, da so bile njegove besede napačno prevedene. Na dan obsodbe mu je podporo pred sodiščem v kraju Bajmak izkazalo več tisoč ljudi.

V Rusiji so obsodili aktivista zaradi spodbujanja sovraštva
Fail Alsjnov (Foto: PROFIMEDIA)

Na dogajanje v več kot tisoč kilometrov oddaljeni republiki se je danes odzval tudi Kremelj. Kot je povedal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, v Baškortostanu ni večjih nemirov ali množičnih protestov, pač pa le individualne manifestacije, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass.

Alsjnov se že več let bori proti rudarjenju zlata v regiji in se zavzema za zaščito baškirskega jezika. V preteklosti je bil večkrat kritičen tudi do ruske invazije na Ukrajino, za katero trdi, da ni v interesu Baškortostana. Zaradi izjav o Ukrajini mu je sodišče lani dodelilo globo.

Po poročanju lokalnih medijev je republika Baškortostan ena od ruskih regij z nadpovprečnim številom žrtev v vojni v Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje