Po umoru 22-letnice Italija protestira proti nasilju nad ženskami

Svet 25. Nov 202311:08 > 16:07 1 komentar
Četrtkovi protesti v Neaplju
Četrtkovi protesti v Neaplju (Foto: PROFIMEDIA)

Italijo že od začetka novembra pretresa umor 22-letne Giulie Cecchettin, ki naj bi jo brutalno umoril njen bivši fant. Protesti proti nasilju nad ženskami se prevešajo v tretji teden, nove demonstracije se obetajo tudi v luči mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami.

Giulia Cecchettin, katere truplo so zavito v črne plastične vreče našli na dnu jarka v Vigonovu pri Benetkah, je verjetno umrla v noči na 11. november. Posnetki nadzornih kamer kažejo, da jo je njen bivši, domnevno posesivni fant Filippo Turetta najprej brutalno pretepel na parkirišču, ji nato usta prelepil z lepilnim trakom in jo odpeljal v industrijsko cono, kjer jo je ponovno napadel.

Po tednu dni iskanja so organi pregona našli njeno truplo, na katerem so bili znaki brutalnega umora. Policija je izdala mednarodni nalog za prijetje prav tako 22-letnega Turette, ki so ga teden dni pozneje aretirali blizu nemškega Leipziga. Nemški organi naj bi ga danes izročili Italiji, poroča britanski BBC.

Petkovi protesti v Benetkah Petkovi protesti v Benetkah
Petkovi protesti v Benetkah (Foto: PROFIMEDIA)
Petkovi protesti v Benetkah Petkovi protesti v Benetkah
Petkovi protesti v Benetkah (Foto: PROFIMEDIA)
Sredini protesti v Milanu Sredini protesti v Milanu
Sredini protesti v Milanu (Foto: PROFIMEDIA)
Četrtkovi protesti v Neaplju Četrtkovi protesti v Neaplju
Četrtkovi protesti v Neaplju (Foto: PROFIMEDIA)

Nemški organi so Turetto danes predali italijanskim kolegom. Ti so ga pospremili v zapor Montorio v Veroni, kjer bo imel svojo celico. Zaradi nevarnosti, da bi se samopoškodoval, bo pod 24-urnim nadzorom, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa povedali sodni viri.

Turetta naj bi nemškim organom priznal, da je “ubil svoje dekle”. Po navedbah Anse je Cecchettin želela prekiniti vse stike z njim, a se je to bala storiti, ker je menila, da bi si Turetto zaradi tega lahko kaj storil. “Prihaja mi povedat stvari, kot so, da je super depresiven, da je nehal jesti, da cele dneve gleda v strop, da razmišlja samo o tem, da bi se ubil, da bi rad umrl,” je dejala v glasovnem posnetku, ki so ga v sredo zvečer predvajali v oddaji italijanske televizije Rai 1 TG1.

Umor je spodbudil proteste po vsej Italiji. Danes se v luči mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami v številnih mestih odvijajo nove demonstracije, zvrstilo se bo tudi več drugih dogodkov, od procesij in tekov do sedečih stavk, na voljo pa bodo tudi brezplačnih ginekološki pregledi.

Po besedah Elise Ercoli, direktorice italijanske nevladne organizacije Differenza Donna, ki se bori proti nasilju na podlagi spola, je razlog za nasilje nad ženskami pogosto ta, da jim partner zameri njihovo neodvisnost ali uspešnost. “V toksičnem razmerju je za nasilne moške najbolj neznosno, če so ženske uspešnejše od njih,” je pojasnila in poudarila, da je Italija še vedno globoko patriarhalna država.

Podatki italijanskega notranjega ministrstva kažejo, da je bilo letos v Italiji ubitih 106 žensk. Od tega naj bi jih 55 ubili njihovi partnerji ali bivši partnerji, navaja BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje