Po začetku premirja na Bližnji vzhod prihaja humanitarna pomoč

Svet 22. Maj 202112:03 > 26. Jul 2021 16:16 0 komentarjev
Palestina
REUTERS/Suhaib Salem

Po začetku premirja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas je na Bližnji vzhod začela prihajati prva humanitarna pomoč. Ameriški predsednik Joe Biden edino rešitev za bližnjevzhodni konflikt vidi v vzpostavitvi palestinske države ob Izraelu.

Po tem, ko je Izrael znova odprl prehod Kerem Shalom, je v Gazo začela prihajati potrebna pomoč. Organizacije pošiljajo  predvsem zdravila, hrano in gorivo, poroča BBC. Palestinci ocenjujejo, da bo za obnovo potrebnih več deset milijonov dolarjev.

Tiskovna predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Harris je pozvala k organizaciji takojšnjega dostopa do zdravstvenega osebja in materiala. Zdravstvene ustanove bi lahko bile namreč preobremenjene s številom obravnavanih poškodb, je dodala.

Agencija Združenih narodov (ZN), ki je pristojna za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu, je med prioritete postavila pomoč razseljenim prebivalcem. Ocenili so, da bodo za pomoč več kot 10.000 razseljenim rabili 38 milijonov dolarjev.

Iz Gaze so sicer sporočili, da je bilo v obstreljevanju uničenih 1000 stanovanj, še 1800 pa jih je neprimernih za življenje.

“Za popravilo škode, ki je nastala v manj kot dveh tednih, bo potrebnih več let, če ne celo desetletja,” pa je povedal Fabrizio Carboni, ki pri Mednarodnem odboru Rdečega križa vodi odbor za Bližnji vzhod.

Biden: Rešitev dveh držav edina možna za bližnjevzhodni konflikt

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek zatrdil, da je edina rešitev za bližnjevzhodni konflikt vzpostavitev palestinske države ob Izraelu. Obljubil je tudi pomoč pri organizaciji obnove Gaze, ki je bila v spopadih med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom močno poškodovana.

Predsednik ZDA Joe Biden
Jonathan Ernst/REUTERS

“Ni spremembe v moji zavezanosti varnosti Izraela in pika, ni spremembe,” je poudaril Biden. Vendar pa je še vedno potrebna rešitev dveh držav. “To je edini odgovor, edini odgovor,” je izpostavil.

Poudaril je še, da dokler regija ne bo “nedvoumno” priznala obstoja Izraela, ne bo miru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je sporočil, da je Izraelce pozval, naj končajo spopade med skupnostmi v Jeruzalemu.

V petek ob 2. uri po lokalnem času je začelo veljati premirje med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Enajst dni medsebojnega obstreljevanja je zahtevalo več kot 240 življenj.

Spopadi so izbruhnili po nekaj tednih napetosti v Jeruzalemu zaradi odločitve izraelskega sodišča o deložaciji palestinskih družin iz objektov, ki so bili pred letom 1948 v lasti Izraelcev. Izraelske varnostne sile so med ramazanom zaprle priljubljeno zbirališče v Starem mestu, v mošejo Al Aksa pa je večkrat vstopila izraelska policija.

Nasilje se je zaostrilo 10. maja, ko je začel Hamas izstreljevati rakete z območja Gaze. Izrael je od takrat izvedel več sto zračnih napadov na tarče Hamasa. Hamas je proti Izraelu izstrelil več kot 4.000 raket, vendar jih večina ni dosegla cilja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!