Poljski minister: “V Ukrajini so zahodni vojaki. Gre za javno skrivnost”

Svet 20. Mar 202412:11 > 16:04 7 komentarjev
Radoslaw Sikorski
Foto: PROFIMEDIA

Poljski zunanji minister je potrdil, da so v Ukrajini že prisotni zahodni vojaki. Ob tem je dejal, da gre za javno skrivnost in poudaril, da Poljska v Ukrajino svojih vojakov ne namerava poslati.

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je danes v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil, da so v Ukrajini prisotni zahodni vojaki in dejal, da gre za javno skrivnost.

Je pa poudaril, da Poljska v Ukrajino ne namerava poslati svojih vojakov.

“Kot je že vaš kancler dejal, so nekateri vojaki iz večjih držav že v Ukrajini,” je za nemško agencijo dejal Sikorski.

Nemški kancler Olaf Scholz je konec februarja zavrnil možnost dostave nemških raket dolgega dosega taurus Ukrajini z utemeljitvijo, da Nemčija ne bo sodelovala pri upravljanju sistema z nemškimi vojaki, niti na terenu niti na daljavo.

Pri tem je dodal, da Nemčija ne more pomagati pri upravljanju vojaške opreme tako kot Britanci ali Francozi. Nemška opozicija in nekateri tuji politiki so te izjave razumeli, kot da je Scholz potrdil prisotnost zahodnih vojakov v Ukrajini, piše dpa.

Poljski zunanji minister je te trditve označil za javno skrivnost, torej tako, ki jo že vsak pozna. Je pa ob tem poudaril, da Poljska v Ukrajino ne bo poslala svojih vojakov tudi zaradi zgodovinskih razlogov. “Ukrajina in Poljska sta bili 400 let ena država. In to bi Rusom dalo preveč lahkega propagandnega materiala. Zato bi morali biti zadnji, ki bi to storili,” je dejal.

Je pa pozdravil stališče francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da možnosti sodelovanja tujih vojakov v vojni ni dokončno izključil, čeprav so to številne države zavrnile.

Kremelj o kršitvi mednarodnega prava

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je državam članicam posredoval predlog, v skladu s katerim bi del prihodkov od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru zahodnih sankcij, porabili za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini. Po Borrellovih besedah je teh prihodkov za tri milijarde evrov na leto.

Skupaj z Evropsko komisijo predlaga, da se 90 odstotkov prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja nameni za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini v okviru evropskega mirovnega instrumenta (EPF).

Ta sredstva bi po njegovih navedbah dodali k petim milijardam evrov za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini. Zunanji ministri EU so namreč v ponedeljek potrdili povečanje EPF za pet milijard evrov, ki bodo v okviru posebnega sklada namenjeni podpori Ukrajini. EPF ni del evropskega proračuna.

Josep Borell
Josep Borell (Foto: REUTERS)

Rusija je Borrellov predlog ostro kritizirala. Kot je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, gre za rušenje temeljev evropskega in mednarodnega prava. Ob tem je Peskov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril, da bo ta ukrep povzročil ogromno škodo, zlasti za Evropejce. Zagrozil je, da se bodo morali posamezniki in države, odgovorni za to pripraviti na desetletja kazenskega pregona.

Rusija blizu vojaškega letališča sestrelila drone

Medtem je zračna obramba nad mestom Engels v bližini letalskega oporišča v ruski regiji Saratov sestrelila več brezpilotnih letalnikov, je sporočil guverner regije Roman Busargin.

Dodal je, da po prvih ocenah napad ni terjal žrtev ali povzročil škode, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Engels, mesto z 200.000 prebivalci, je od meje z Ukrajino oddaljeno več kot 500 kilometrov. Zračna obramba je v regiji Saratov v preteklosti odbila že več ukrajinskih napadov z droni. Regija je sicer pomembna predvsem zaradi tamkajšnjega vojaškega letališča, v katerem so po navedbah Kijeva nameščeni bombniki, s katerimi Rusija izvaja napade na Ukrajino.

Guverner ruske obmejne regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je v torek napovedal, da bo policija in obmejna straža od danes naprej zaradi pogostega obstreljevanja omejevala dostop do šestih naselij v regiji. “Prepričan sem, da je veliko število prebivalcev danes še vedno pod ognjem. To je seveda nesprejemljivo,” je dodal.

vojna v Ukrajini
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V ruskem obstreljevanju Harkova na severovzhodu Ukrajine so bili danes ubiti trije ljudje, pet je ranjenih, so sporočile regionalne oblasti. Še dve osebi sta bili ubiti blizu Hersona na jugu države. O mrtvih in ranjenih poročajo tudi iz več drugih ukrajinskih mest, ki so jih ruske sile napadle minulo noč.

*Prispevek je bil naknadno popravljen, saj smo sprva povzemali napačne navedbe Slovenske tiskovne agencije, da je poljski zunanji minister potrdil, da se v Ukrajini “borijo” zahodni vojaki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje