Pomemben korak na evropski poti BiH

Svet 07. Mar 202413:09 0 komentarjev
zastavi bosne in eu
Foto: PROFIMEDIA

V Bosni in Hercegovini so naredili pomemben korak na poti do članstva v Evropski uniji.

Svet ministrov Bosne in Hercegovine (BiH) je v sredo na izredni dopisni seji sprejel predlog zakona o preprečevanju nasprotja interesov, piše sarajevski časnik Dnevni avaz. Zakon je eden od ključnih pogojev za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, potrditi pa ga mora še državni parlament.

Zakon o nasprotju interesov spada med 14 pogojev oz. prednostnih nalog, ki ji BiH mora izpolniti za začetek pristopnih pogajanj z EU. O tem bo 21. marca odločal Evropski svet, ki bi takrat lahko določil tudi datum začetka pogajanj.

Cilj zakona o preprečevanju nasprotja interesov, o katerem bo po hitrem postopku odločal parlament BiH, je preprečiti nasprotje interesov pri opravljanju javnih nalog v državnih ustanovah, so po navedbah medijev v BiH sporočili iz sveta ministrov BiH. Njegov namen je tudi okrepiti integriteto, objektivnost, neodvisnost, nepristranskost in transparentnost pri opravljanju javnih funkcij, preprečiti korupcijo in krepiti zaupanje državljanov v državne ustanove.

Predlog zakona podrobneje določa tudi obveznosti nosilcev javnih funkcij in ustanovitev posebne sedemčlanske komisije, ki bo odločala o nasprotju interesov.

EU od Bosne zahteva le še zakon o sodiščih

Oblasti v BiH so od zahtevanih reform doslej med drugim sprejele zakon o preprečevanju pranja denarja in dogovor o sporazumu z evropsko agencijo EU za mejno in obalno stražo (Frontex). Edina preostala obveznost, ki jo za začetek pristopnih pogajanj od državnih oblasti zahtevajo v EU, je po pisanju Dnevnega avaza zakon o sodiščih BiH.

Prav tako na sprejetje sicer še vedno čakajo tehnične spremembe volilnega zakona, ki bi zagotovile integriteto volilnega postopka. Pri tem je visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt že večkrat opozoril, da bo, če se o njih ne bodo dogovorili politiki v BiH, te uvedel sam na podlagi svojih pooblastil.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016. Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morali izpolniti za status kandidatke. Čeprav BiH pogojev še ni izpolnila, ji je EU decembra 2022 v luči vojne v Ukrajini vseeno podelila status.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!