Prebivalci islandskega mesteca se lahko po treh mesecih vrnejo domov

Svet 20. Feb 202410:51 0 komentarjev
Grindavik
Foto: Frank Nieuwenhuis/REUTERS

Prebivalci na jugozahodu Islandije, ki so jih evakuirali zaradi več izbruhov vulkana, se po treh mesecih lahko vrnejo domov. Pristojni so opozorili, da je mestna infrastruktura v slabem stanju, cev za toplo vodo, ki oskrbuje mesto, pušča, poleg tega pa ni hladne vode in s tem tudi ne pitne vode.

Prebivalcem ribiškega mesteca Grindavik na jugozahodu Islandije, ki so jih evakuirali po več izbruhih vulkana, so dovolili, da se vrnejo na svoje domove.

Kot je v ponedeljek sporočila islandska policija, se lahko vrnejo le prebivalci in tisti, ki v mestu delajo. Ob tem je opozorila, da je mestna infrastruktura v slabem stanju.

Približno 4.000 prebivalcev Grindavika na polotoku Reykjanes so začasno evakuirali sredi novembra lani, potem ko je na stotine potresnih sunkov poškodovalo zgradbe in odprlo ogromne razpoke na cestah.

Potresom je 18. decembra sledil izbruh vulkana, ki je Grindaviku prizanesel, medtem ko se je ob drugem izbruhu 14. januarja odprla razpoka ob robu kraja, pri čemer je lava pritekla na ulice in tri domove spremenila v pepel. Oblasti so razglasile izredne razmere, prebivalce pa so še pred izbruhom evakuirali. V bližini kraja je 8. februarja prišlo še do tretjega izbruha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so dva dni kasneje izbruh vulkana razglasile za končanega, ob tem pa sporočile, da se nadaljuje odpravljanje škode. Prizadevanja so usmerjena zlasti v obnovo oskrbe s toplo vodo na južnem delu polotoka. Lava je namreč poškodovala ključno vodovodno cev in prekinila dotok vroče vode, ki se uporablja tudi za ogrevanje domov.

Lokalni načelnik policije je v ponedeljek odločil, da se lahko prebivalci in tisti, ki delajo v Grindaviku, na lastno odgovornost vrnejo v mesto.

Policija je še sporočila, da je mestna infrastruktura v slabem stanju, cev za toplo vodo, ki oskrbuje mesto, pušča, poleg tega pa ni hladne vode in s tem tudi ne pitne vode.

To je bil že peti vulkanski izbruh na polotoku Reykjanes v zadnjih dveh letih. Na otoku je sicer 33 aktivnih vulkanskih sistemov, kar je največ v Evropi. Islandija leži na prelomnici med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!