Prebivalci La Palme se po izbruhu vulkana počasi vračajo domov

Svet 06. Jan 202217:03 > 17:04 0 komentarjev
La palma
PROFIMEDIA

Po izbruhu vulkana na španskem otoku La Palma se nekateri prebivalci vračajo v svoje domove, ki so prekriti z morjem pepela. Približno 1000 ljudi se je ta teden smelo vrniti v svoje domove. Zaradi izbruha vulkana Cumbre Vieja so sicer skupno evakuirali okoli 7000 ljudi.

Španske oblasti so na božični dan uradno razglasile konec naravne katastrofe, potem ko je minilo deset dni brez izbruhov, potresov ali znatnih izpustov plina. Izbruh sicer neposredno ni zahteval smrtnih žrtev ali poškodovanih ljudi, je pa lava uničila več kot 1300 domov, predvsem na zahodni strani tega malega otoka. Uničenih je okoli 1250 hektarjev zemljišč, vključno z vinogradi ter nasadi banan in avokada.

Lava in ogromni kupi pepela so zaprli ključne cestne poti v dolini Aridane, zaradi česar morajo prebivalci tega območja uporabljati veliko daljše poti za dostop do osnovnih javnih storitev. Lava je prav tako zajela lokalno pokopališče. Vidnih je ostalo le nekaj grobnic. Veliko domov trenutno nima dostopa do pitne vode.

Carmen Acosta je ena redkih, ki je v ponedeljek lahko prvič po več kot treh mesecih bivanja v hotelu spet prespala v svojem domu. “Veliko stvari moramo očistiti. Tudi po šestih mesecih ne bo konec dela,” je dejala 57-letna Acosta, medtem ko so jo obkrožale plastične vrečke, polne oblačil, hrane in zdravil, ki jih je prinesla s seboj.

Lažje bo graditi na lavi, kot jo odstraniti

Geolog s španskega geografskega inštituta Ruben Lopez je dejal, da bodo vetrovi odpihnili veliko pepela v morje. Opozoril pa je, da se je ohladila zgolj površina lave, notranjost pa še vedno hrani veliko toplote. Lažje bo graditi na lavi, ko se bo ohladila, kot pa jo odstraniti, je dodal.

Za večino prebivalcev še ni varna vrnitev v svoje domove. Tako kot na tisoče drugih tudi Jorge Diaz Hernandez ne ve, kdaj se bo smel vrniti v svoj dom. “To je vprašanje za milijon evrov,” je 36-letnik skomignil z rameni.

Med izbruhom je redno prihajal na otok, da bi preveril svoj nasad banan, ki ga je vodil zadnje desetletje. Po njegovi oceni bo zaradi škode, ki jo je povzročil vulkanski pepel, trajalo vsaj tri leta za ponoven zagon proizvodnje in da se bo raje posvetil nečemu drugemu.

la palma la palma
PROFIMEDIA
la palma la palma
PROFIMEDIA
la palma la palma
PROFIMEDIA
la palma la palma
PROFIMEDIA
la palma la palma
PROFIMEDIA
la palma la palma
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!