Neodvisne preiskave napada na kongres ne bo

Svet 29. Maj 202109:56 0 komentarjev
Ameriški kongres
Reuters

Senatni republikanci so uspeli preprečiti neodvisno preiskavo napada na kongres, ki so ga januarja letos izvedli privrženci Donalda Trumpa.

Senatni republikanci so uspeli blokirati proces potrjevanja predloga zakona za uvedbo dvostrankarske neodvisne preiskave napada na kongres 6. januarja letos. Za preiskavo napada, ki so ga izvedli privrženci Donalda Trumpa in ki je zahteval šest življenj, je glasovalo 54 senatorjev, 35 pa jih je bilo proti. Za nadaljevanje postopka bi bilo potrebnih 60 glasov. Demokrati bi potrebovali deset republikanskih glasov, dobili pa so jih le šest.

Demokratom so se pridružili še republikanski senatorji Mitt Romney iz Utaha, Susan Collins iz Maina, Bill Cassidy iz Louisiane, Rob Portman iz Ohia, Lisa Murkowski iz Aljaske in Ben Sasse iz Nebraske. Teh šest senatnih republikancev po ocenah analitikov bolj skrbi usoda ameriške demokracije kot pa Trumpova užaljenost zaradi poraza na lanskoletnih predsedniških volitvah.

Politična odločitev

Proti preiskavi je glasoval tudi vodja republikanske manjšine Mitch McConnell, čeprav je ljubezen med njim in Trumpom dokončno pokopana. McConnell je po napadu ostro kritiziral Trumpa in mu naprtil odgovornost za napad z zavajanjem okrog volitev, vendar pa je potem glasoval proti drugi ustavni obtožbi Trumpa in sedaj še proti preiskavi.

McConnellova odločitev je sicer povsem politična, saj je republikanska stranka trenutno na velikem razpotju. Preiskava, ki bi ugotovila to, kar je ugotovil že McConnell, pa stranki politično ne bi prinesla nobene koristi.

Trump ima pod nadzorom republikansko stranko, s tem da ima pod nadzorom večino volilne baze in McConnell se zaveda, da brez teh volivcev republikancem ne bo uspelo ponovno osvojiti večine v kongresu. Večina teh volivcev pa še vedno verjame, da demokrat Joe Biden ni legitimni predsednik ZDA, kar napoveduje vrenja in težave tudi v prihodnje.

“Trumpova laž zaobjela vso stranko”

Manjšina republikanskih analitikov in politikov se sicer zavzema za katarzo, ki bi jo lahko prinesla preiskava po modelu tiste, ki so jo izvedli po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 in je privedla do ene večjih reorganizacij zvezne vlade, vključno z ustanovitvijo novega ministrstva za domovinsko varnost.

Senatorka Murkowski je to ponazorila s kritiko vodstva, ki je po njenih besedah sprejelo odločitev za kratkoročno politično korist v škodo razumevanja tega, kar se je dogajalo 6. januarja. “Ali gre res še za samo en volilni cikel za drugim? Ali pa bomo priznali, da moramo kot država stati na temeljih demokracije, ki so nam tako ljubi,” je dejala senatorka iz Aljaske.

Vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer je dejal, da so republikanci izvedli strankarski filibuster neodvisne preiskave 6. januarja. “Sedaj je postalo tudi uradno, da je Trumpova velika laž povsem zaobjela celotno republikansko stranko,” je dejal Schumer.

Pozivi za odpravo možnosti obstrukcije

Demokratska večina je s podporo 35 republikancev predlog zakona za ustanovitev neodvisne komisije že podprla prejšnji teden, v senatu pa je razmerje sil 50 proti 50 z odločilnim glasom večine podpredsednice ZDA Kamale Harris.

Zaradi blokade preiskave, so se okrepili pozivi, naj tesna demokratska večina odpravi možnost obstrukcije oziroma filibustra. V skladu s tem pravilo je namreč za napredovanje predlogov zakonov treba zbrati najprej 60 glasov, zakon pa se potem lahko izglasuje z navadno večino.

Vendar pa demokrati oklevajo s tem usodnim korakom, ki se jim je v preteklosti že maščeval, ko so v času Baracka Obame odpravili filibuster za sodna imenovanja, republikanska večina pa je potem pod Trumpom sodišča preplavila s konservativnimi sodniki in si za nekaj desetletij zabetonirala večino na vrhovnem sodišču.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!