Pretep med policisti in nasprotniki širitve rudnika v nemški vasi

Svet 11. Jan 202312:12 0 komentarjev
Thilo Schmuelgen/REUTERS

V nemški vasi Lützerath je izbruhnil pretep med policisti in aktivisti, ki nasprotujejo načrtom nemškega energetskega velikana RWE glede širitve tamkajšnjega premogovnika.

Nemški policisti so danes vstopili v vas Lützerath, ki jo zaradi nasprotovanja načrtom nemškega energetskega velikana RWE glede širitve tamkajšnjega premogovnika zasedajo podnebni aktivisti. Po vstopu organov pregona je v vasi izbruhnil pretep, aktivisti pa naj bi v policiste, ki so območje medtem zasedli, metali tudi kamenje in molotovke.

“V skladu s sodno odredbo vam je prepovedan vstop in zadrževanje na območju Lützeratha in njegove okolice”, je aktivistom prek zvočnika velela policija in dodala, da zdaj še lahko vas zapustijo brez nadaljnjih posledic. Pred tem je na Twitterju aktiviste pozvala k mirnemu in nenasilnemu obnašanju.

Po navedbah policije naj bi aktivisti na policiste metali kamenje in molotovke, po njihovem vstopu na območje pa je tam izbruhnil pretep, navaja dpa.

Pred tem je tiskovni predstavnik aktivistom policiji dejal, da so “ljudje povsem odločeni ostati, vztrajati in zaščititi drevesa in stavbe” na območju.

Nemška vlada odobrila širitev premogovnika

Nemški koncern RWE je na podlagi sporazuma z nemško vlado dobil dovoljenje za širitev premogovnika v Lützerathu. V skladu s sporazumom naj bi petim vasem v bližini prizanesli, Lützerath pa porušili, da bi tako naredili prostor za izkopavanje.

Prebivalci vasi, ki je medtem postala simbol upora proti fosilnim gorivom, so se iz nje sicer že davno izselili, zemljišče pa je v lasti RWE.

Aktivisti, ki jih je po ocenah oblasti okoli 300, že več mesecev zasedajo več stavb, njihovo število pa se je v zadnjih tednih še povečalo. Policija je sicer napovedala, da bo območje danes povsem izpraznila.

Policiji je kasneje uspelo zavzeti območje, zvezna vlada pa je odpor aktivistov obsodila. Iz RWE so sporočili, da so se na območju začela rušilna dela kot tudi gradnja 1,5 kilometra dolge ograje, ki naj bi trajala ves dan.

Ravnanje aktivistov so sicer podprle tudi nekatere znane osebnosti, med njimi več igralcev in glasbenih skupin. Prihod na nov protest v Lützerathu, ki bo predvidoma potekal v soboto, je po navedbah dpa napovedala tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Ta se je v vasi sicer že mudila na demonstracijah proti premogovništvu septembra 2021.

Nemčija zaradi energetske krize znova zagnala termoelektrarne

Nemčija je zaradi energetske krize, ki jo je sprožila vojna v Ukrajini, ponovno zagnala zaprte termoelektrarne. Kljub temu da se država zateka k premogu, da bi zmanjšala pritisk na plinske elektrarne, oblasti trdijo, da ne nameravajo odstopiti od svojega cilja, da do leta 2030 prenehajo uporabljati premog.

Vendar pa podnebni aktivisti trdijo, da vlada še vedno ne stori dovolj, da bi dosegla pariški podnebni cilj, skladno s katerim je treba zadržati globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija.

Thilo Schmuelgen/REUTERS
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Thilo Schmuelgen/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!