Prometni kaos tudi pri sosedih: zastoji, poledica in orkanska burja

Svet 23. Jan 202311:27 0 komentarjev
Hrvaška
HVZ/DVD Četekovac

Sneg in močan veter povzročata preglavice tudi pri sosedih. Na Hrvaškem je na nekaterih cestah in avtocestah prepovedan promet za vsa vozila, v notranjosti je vožnja ponekod otežena zaradi poledice, ob obali pa težave povzroča orkanska burja, zaradi katere ne obratuje več trajektnih linij. Zimske razmere medtem ne prizanašajo niti prebivalcem avstrijske Koroške, kjer opažajo težave v prometu, kot so zastoji in prometne nesreče, in moteno oskrbo z elektriko. Na višjeležečih območjih obstaja nevarnost snežnih plazov.

Sneg in močan veter tudi danes povzročata težave v večjem delu Hrvaške. V notranjosti države je vožnja ponekod otežena zaradi poledice.

Zaradi močnega vetra je na Hrvaškem prepovedan promet za vsa vozila na avtocesti proti morju na delu med Svetim Rokom in Posedarjem, na jadranski magistrali na delu med Karlobagom in Sveto Marijo Magdaleno ter na delu reške obvoznice, so sporočili iz zveze Hrvatski autoklub (Hak). Za vsa vozila je bil zjutraj zaprt tudi most na Krk, a je zdaj že odprt. Iz Zagreba prav tako poročajo, da so sunki vetra podrli gradbeni oder na Markovem trgu.

V Liki in Gorskem kotarju ter na severozahodu Hrvaške vožnjo ovira sneg. Ob obali piha orkanska burja, zaradi katere ne obratuje več trajektnih linij.

Pred mejnim prehodom Obrežje je na hrvaški strani nastala petkilometrska kolona tovornih vozil zaradi prepovedi vožnje za tovorna vozila proti Ljubljani. Voznikom svetujejo pot po avtocesti A2 od Zagreba proti Gruškovju.

Zagreb
Ivan Hrstić/N1 Zagreb

Za Kvarner in območje Reke danes velja rdeče vremensko opozorilo, za zahodno obalo Istre in Dalmacijo pa oranžno. Vreme ob obali se bo jutri po napovedih državnega hidrometeorološkega zavoda umirilo. V notranjosti bo občasno padal dež, v goratih predelih sneg. Na Jadranu bo delno sončno in v glavnem suho.

V Bosni in Hercegovini vremenoslovci danes pričakujejo intenzivnejše snežne padavine na zahodu in v osrednjem delu države, tudi v Sarajevu. V Črni gori je za ves promet med drugim zaprta magistralna cesta na delu Rožaje–Berane, so sporočili iz črnogorske avto-moto zveze.

Sneg povzročil težave tudi na avstrijskem Koroškem

Močno sneženje je danes povzročilo težave z oskrbo z elektriko in v prometu na avstrijskem Koroškem, predvsem v vzhodnih delih dežele. V jutranjih urah je brez elektrike ostalo približno 3.000 gospodinjstev. Po podatkih deželnega centra za opozarjanje so morali zaradi sneženja in vozil, ki so obtičala, nekajkrat posredovati gasilci.

O prometnih težavah ne poročajo le iz mest, kjer so marsikje nastali zastoji, ampak tudi z avtocest. Po podatkih policije se je na osrednjem in spodnjem Koroškem zgodilo več prometnih nesreč z materialno škodo ali lažjimi telesnimi poškodbami. Ponekod so se na cestišče podrla drevesa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Policija je na območju spodnje Koroške, zlasti v bližini Velikovca, zaradi velikih količin snega ljudi pozvala, naj se vzdržijo vseh nenujnih potovanj z avtomobilom. Poleg tega so vse voznike tovornih vozil pozvali, naj na vozila nadenejo snežne verige.

Količina svežega snega povečuje tudi nevarnost snežnih plazov. Na podlagi poročila o razmerah glede plazov obstaja velika nevarnost na višjeležečih območjih: Krške Alpe, Karavanke, Saualpe (Svinška planina), Koralpe (Golica) in Packalpe, zato ponekod odsvetujejo snežne športe zunaj zavarovanih prog, še poroča APA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!