Proti Haitiju bosta odpluli dve kanadski vojaški ladji

Svet 17. Feb 202307:57 0 komentarjev
Haiti
PROFIMEDIA

Kanada bo Haitiju, ki je v primežu vse hujšega nasilja tolp, poslala dve vojaški ladji, ki bosta zbirali obveščevalne podatke. Število prijavljenih umorov na 11-milijonskem Haitiju se je lani povečalo za 35 odstotkov na 2.183, število prijavljenih ugrabitev pa se je več kot podvojilo na 1.359.

Kanadski premier Justin Trudeau je v četrtek sporočil, da bo Kanada v okviru prizadevanj za zajezitev vse hujšega nasilja tolp na Haitiju proti tej karibski državi poslala dve vojaški ladji za zbiranje obveščevalnih podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trudeau je to napovedal na Bahamih na letnem srečanju karibskih voditeljev, na katerem je bila glavna tema porast umorov, posilstev in ugrabitev na Haitiju, za kar so odgovorne ulične tolpe, ki divjajo po državi po umoru predsednika Jovenela Moiseja julija 2021.

Premier Haitija Ariel Henry je na srečanju prosil za mednarodno vojaško posredovanje. Haiti je že oktobra lani enako prošnjo naslovil na Varnostni svet ZN in predlagal, da mednarodne sile vodita Kanada in ZDA. Prošnje za posredovanje za zdaj še ni nihče uslišal.

ZDA, Kanada in druge države so haitijski policiji, ki v državi z 11 milijoni prebivalcev šteje le 9.700 pripadnikov, zagotovile vojaško opremo in usposabljanje. “Trenutno se Haiti sooča z neizprosnim nasiljem tolp, političnimi pretresi in korupcijo,” je dejal Trudeau in dodal, da je čas, da se soočijo z vso resnostjo položaja.

Haiti
Kanadski premier Justin Trudeau in haitijski premier Ariel Henry (PROFIMEDIA)

Trudeau je dejal, da si morajo Kanada in sosednje države Haitija prizadevati za dolgoročne rešitve, ki bodo ponovno vzpostavile red in varnost, omogočile pretok nujne pomoči ter ustvarile pogoje za svobodne in poštene volitve. Predstavil je tudi sankcije proti nekdanjemu začasnemu predsedniku Haitija Jocelermu Privertu in nekdanjemu uradniku Salimu Succarju. Pridružila sta se 15 drugim, ki jim je bilo zaradi domnevnih povezav s tolpami že prepovedano kakršno koli gospodarsko poslovanje v Kanadi.

State Department je v četrtek sporočil, da so ZDA uvedle sankcije še za pet Haitijcev in sedem njihovih družinskih članov. ZDA so od oktobra uvedle sankcije, ki zajemajo prepoved vstopa v ZDA proti 44 osebam s Haitija.

Število prijavljenih umorov na Haitiju se je lani povečalo za 35 odstotkov na 2.183, število prijavljenih ugrabitev pa se je več kot podvojilo na 1.359. Tolpe nadzirajo 60 odstotkov prestolnice Port au Prince.

Trudeau je na Bahamih še povedal, da je Kanada namenila dodatnih 12,3 milijona dolarjev humanitarne pomoči in deset milijonov dolarjev za podporo Mednarodnemu uradu za migracije, da bi zaščitili haitijske ženske in otroke ob meji z Dominikansko republiko. Ta država je v zadnjem letu izgnala več deset tisoč haitijskih prebežnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!