Prva ladja z žitom izplula iz Odese

Svet 01. Avg 202209:40 > 10:31 1 komentar

Po dogovoru med Rusijo in Ukrajino je iz pristanišča v Odesi izplula prva ladja z žitom. Ladja Razoni je prek Črnega morja odplula v smeri Libanona, v prihodnjih dneh pa naj bi bilo še več prevozov žita.

Zgodaj zjutraj je iz pristanišča v Odesi izplula prva ladja naložena z žitom, poroča BBC. Gre za prvi prevoz ukrajinskega žita po februarju, ko je Rusija blokirala ukrajinska pristanišča. Do dogovora o izplutju je prišlo pretekli teden po posredovanju ZN in Turčije. Ladja pluje pod zastavo Sierra Leone, namenjena pa je v libanonski Tripoli. Na svoji poti se bo ustavila v Istanbulu, kjer bodo izvedli inšpekcijski nadzor.

“Danes je Ukrajina skupaj s partnerji naredila še en korak za preprečevanje lakote v svetu,” je na družbenem omrežju Facebook zapisal ukrajinski minister za infrastrukturo Aleksander Kubrakov. V prihodnji dneh naj bi izplule še druge ladje, tudi iz pristanišč v Černomorsk in Pivdeni, v skladu z dogovorom o vzpostavljenem koridorju.

V Istanbulu od srede deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN. Njihova glavna naloga je spremljanje varne plovbe ukrajinskih ladij z žitom po ustaljenih poteh in nadzor nad tovorom, da bi preprečili prevažanje orožja.

Blokada povzročila dvig cen

Ladja Rizoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leone, meri 186 metrov in je široka 25 metrov. Njena maksimalna kapaciteta je 30.000 ton. Ruska invazija na Ukrajino že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu. To je sprožilo strahove pred globalnim pomanjkanjem hrane.

Blokada pristanišč je namreč prispevala k dvigu cen, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag. Po ocenah ZN pa se že skoraj 50 milijonov ljudi po svetu sooča z akutno lakoto kot neposredno posledico vojne v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo posvaril, da bi bila lahko letošnja žetev v Ukrajini zaradi ruske invazije kar za polovico manjša od običajne. Ponovil je, da je cilj Ukrajincev preprečiti globalno prehransko krizo, povzročeno z rusko invazijo, ter da vsem težavam navkljub vendarle uspejo najti alternativne kanale za izvoz žit.

Razoni ladja Ukrajina Razoni ladja Ukrajina
REUTERS
Razoni ladja Ukrajina Razoni ladja Ukrajina
REUTERS
Razoni ladja Ukrajina Razoni ladja Ukrajina
REUTERS
Razoni ladja Ukrajina Razoni ladja Ukrajina
REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje