Putin nagovoril ukrajinske vojake: Prevzemite oblast

Svet 25. Feb 202216:25 > 01. Mar 2022 14:39
Putin, rusija
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes nagovoril ukrajinske vojake. Pozval jih je, naj ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega vržejo z oblasti in sami prevzamejo oblast.

Rusija je v četrtek zgodaj zjutraj napadla Ukrajino, danes pa o eksplozijah in obstreljevanju poročajo tudi iz Kijeva. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem danes nagovoril ruski varnostni svet in ukrajinsko vojsko, njegov govor pa je predvajala ruska televizija.

Putin je ukrajinske vojake pozval, naj odstavijo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce v Kijevu. “Vzemite oblast v svoje roke. Videti je, da se bom z vami lažje dogovoril kot z bando odvisnikov od mamil in neonacistov v Kijevu,” je povedal. Vojakom je dejal, naj ne dovolijo, da bodo njihove otroke, žene in starejše uporabljali za živi ščit.

Kot je še dejal v govoru, so banderiti – s tem se je skliceval na privržence protisovjetskega borca ​​Stepana Bandero iz druge svetovne vojne – in tako imenovani neonacisti v mestih, kot sta Kijev in Harkov, “nakopičili težko orožje, tudi rakete”. Kot piše BBC, ruski predsednik izraz neonacisti pogosto uporablja za poimenovanje članov ukrajinske vlade in Zelenskega, ki je sicer judovskega rodu.

Za ukrajinsko vodstvo je Putin dejal, da se obnašajo kot teroristi. Skrivajo se za hrbti ljudi, Rusijo pa obtožujejo, da povzročajo žrtve med civilisti, je dodal. “Z gotovostjo vemo, da to delajo na priporočilo tujih svetovalcev, zlasti Američanov,” je dodal.