Razmere še vedno napete: kakšne pogoje postavljajo v Republiki Srbski?

Svet 13. Sep 202315:43 0 komentarjev
Milorad Dodik
Foto: PROFIMEDIA

V času, ko so napetosti v Bosni in Hercegovini oziroma Republiki Srbski še posebej napete, je v Banjaluki potekal pomemben sestanek predsednika Republike Srbske Milorada Dodika z drugimi predstavniki oblasti. O čem so se pogovarjali in katere pogoje so postavili?

Dan po tem, ko se je ugibalo, ali bo visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt navkljub grožnjam Milorada Dodika obiskal Republiko Srbsko, se je Dodik po pričakovanjih sestal s predstavniki institucij Republike Srbske, voditelji strank in srbskimi predstavniki v institucijah Bosne in Hercegovine. Uradno je bila tema pogovora “situacija na ravni BiH in aktualna politična situacija v Republiki Srbski”, pričakovalo pa se je tudi odgovor na vprašanje, ali bodo v luči zaostrenih odnosov z Dodikom in Schmidtom zaposleni iz Republike Srbske v institucijah BiH zapustili svoja delovna mesta.

Za ta korak se pristojni v Banjaluki očitno niso odločili, je pa Dodik po sestanku sporočil, da “niti en zakon ne bo sprejet na nivoju BiH, dokler na dnevni red ne bo uvrščen zakon o ustavnem sodišču BiH”, navaja N1 Sarajevo. Kot smo že pisali, je oblasti v Banjaluki junija še posebej razburila odločitev ustavnega sodišča v Sarajevu, ki je spremenilo pravilnik na način, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ni več predpogoj za sprejemanje odločitev. Zaradi tega so poslanci v Republiki Srbski izglasovali zakon o nepriznavanju odločitev bosanskega ustavnega sodišča, ki pa ga je Schmidt kasneje razveljavil.

Na današnjem sestanku, kjer so sklenili, da je Republika Srbska odločena “braniti svojo ustavo in ozemeljsko celovitost”, so sprejeli več odločitev. Več se jih nanaša na pravosodne postopke v BiH, nekaj pa tudi na visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. Poleg tega so sklenili tudi, da bodo v Banjaluki razglasili neodvisnost Republike Srbske, če bo Schmidt “vsilil” zakon o državni lastnini Republike Srbske.

Republika Srbska
Foto. PROFIMEDIA

Ustavno sodišče BiH je namreč že dvakrat za neustavne razglasilo zakone, sprejete v Republiki Srbski, ki predvidevajo, da bo državno premoženje na ozemlju entitete pripadlo njej in ne celotni državi, kot to velja od leta 2005, je pred dnevi navedla STA.

Kar zadeva pravosodni sistem v BiH, so se na sestanku strinjali, da zavračajo obtožbe in obtožnice zoper Dodika in druge, češ da so politično motivirane – spomnimo: obtožnica, vložena ta teden, Dodika bremeni delovanja v nasprotju z ustavo –, ter da sta sodišče in tožilstvo BiH politično motivirani strukturi, ki da sta pripravljeni delovati skladno z vsiljenimi zakoni posameznika brez pristojnosti [torej Schmidta], navaja bosanski N1.

Poleg tega so udeleženci današnjega srečanja enotno ponovili v Republiki Srbski prevladujoče stališče, da Christian Schmidt ni zakoniti visoki predstavnik, saj sta bili proti njegovemu imenovanju dve stalni članici Varnostnega sveta ZN (Rusija in Kitajska), in da se zavračajo njegove odločitve. V luči tega pa je, kot so sklenili udeleženci sestanka, treba pod drobnogled vzeti vse njegove “vsiljene odločitve”, dogovorili pa so se tudi, da bodo zavrnili sestanke s predstavniki ameriške in britanske ambasade ter tudi Schmidtom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!