Ministrica Fajon ponudila pomoč za umiritev spora med Kosovom in Srbijo

Svet 12. Dec 202217:31 6 komentarjev
Kongres SD
Borut Živulović/BOBO

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na današnjem zasedanju ministrov za zunanje zadeve članic Evropske unije ponudila konkretno pomoč Slovenije pri iskanju dolgotrajne rešitve za umiritev spora med Kosovom in Srbijo. Obenem je menila, da so padle še zadnje ovire za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini.

Ministrica Tanja Fajon je povedala, da ima EU na mizi predlog za iskanje celovitega sporazuma med Beogradom in Prištino. “To je tisto, kar se mi zdi ključno, da bi normalizirali in umirili razmere med državama,” je povedala. Pojasnila je, da bodo v teh dneh tako na terenu kot v institucijah EU potekale še številne diplomatske aktivnosti. Več podrobnosti in morebitno širše soglasje znotraj EU – tako glede predloga kot odnosov s partnerji v regiji – bi lahko bilo znanih do konca tedna.

“Ko bodo pogajanja stekla in steči morajo čim prej, sem ponudila konkretno pomoč, tudi z našim posebnim odposlancem Anžejem Frangešem, ki regijo zelo dobro pozna,” je povedala Fajon. Strani je pozvala, da se vzdržita kakršnegakoli nadaljnjega nasilja, razmere na severu Kosova pa je označila za zelo skrb vzbujajoče. Ministrica je med drugim na svojem Twitterju še zapisala, da si morata Srbija in Kosovo konstruktivno prizadevati za umiritev razmer. Kosovo bi moralo nemudoma prenehati s policijskimi akcijami, Srbija pa bi morala uporabiti svoj vpliv za odstranitev ovir in vrnitev v institucije,” je navedla.

Na severu Kosova so se napetosti v zadnjih dneh znova močno zaostrile, saj kosovski Srbi z barikadami na več cestah zahtevajo izpustitev donedavnega pripadnika kosovske policije, Srba Dejana Pantića, ki so ga kosovski organi aretirali v soboto, ker naj bi organiziral napad na prostore volilne komisije v Mitrovici. Zahtevajo tudi odhod dodatnih enot kosovske policije, ki jih je Priština na sever Kosova napotila minuli teden.

Rusija je Prištino in Beograd pozvala k diplomatski rešitvi najnovejših napetosti na severu Kosova. V prvem odzivu je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov v Moskvi strani pozval k diplomatski rešitvi. Dodal je, da se Rusija, sicer tesna zaveznica Beograda, zavzema za “zagotovitev vseh pravic Srbov”.

Ruski veleposlanik v Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je medtem danes ocenil, da bi na Kosovu lahko prišlo do prelivanja krvi, saj napetosti hitro naraščajo. V pogovoru za rusko televizijo RT je ocenil, da se Priština ob podpori Zahoda odprto zavzema za uporabo sile z napotitvijo vedno novih enot na sever Kosova.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je sporočila, da bo “Moskva še naprej pomagala Beogradu pri obrambi legitimnih nacionalnih interesov v zvezi s Kosovom na podlagi resolucije VS ZN 1244, ki še vedno velja in pomeni resnično priložnost za uravnoteženo in pošteno rešitev kosovskega vprašanja v skladu z mednarodnim pravom.”

Zaradi naraščanja napetosti – napadov na člane kosovske volilne komisije, pa tudi na pripadnike Kforja in Eulexa ter srbskih barikad po aretaciji nekdanjega srbskega policista Dejana Pantića – je Priština v soboto odločila volitve z 18. in 25. decembra preložiti na april 2023. Te izredne volitve v štirih mestih na večinsko srbskem severu Kosova je Priština najavila po protestnem odstopu štirih srbskih županov zaradi spora v zvezi s preregistracijo vozil.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pa je v odzivu ocenila, da je Priština s preložitvijo volitev zmanjšala napetosti, medtem ko je Srbija s svojo retoriko povzročila nasprotno. “Predlog, da bi na Kosovo poslali srbske sile, je popolnoma nesprejemljiv. Tako kot najnovejši napadi na Eulex,” je tvitnila v nedeljo ter izrazila podporo dialogu med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem Evropske unije.

Srbija na Kosovo “absolutno pripravljena poslati vojsko”

Srbski predsednik Aleksander Vučić je danes nemško ministrico obtožil, da je odgovorila, še preden je Beograd od Kforja, mednarodnih sil pod poveljstvom Nata na Kosovu, uradno zahteval napotitev srbskih varnostnih sil na sever Kosova v skladu z resolucijo 1244 Varnostnega sveta ZN. Napovedal je, da bo srbska vlada na četrtkovi seji sprejela in poslala to zahtevo Kforju.

Ponovil je, da je Srbija na Kosovo “absolutno pripravljena poslati vojsko”, ker želi zaradi razmer na terenu z uveljavitvijo določil resolucije VS ZN “ohraniti varnost Srbov in srbske lastnine, cerkva in samostanov”. Srbska premierka Ana Brnabić pa je v odzivu ostro obsodila dvojna merila mednarodne skupnosti pri izvajanju resolucij ZN.

Vučić je še “Prištino in tiste, ki ji pomagajo”, vprašal, katerega od petih dokumentov želijo, da Srbija spoštuje, saj sami ne spoštujejo nobenega. Ali naj spoštujejo “sporazum iz Kumanova, ustanovno listino ZN, resolucijo 1244, bruseljski ali washingtonski sporazum,” se je spraševal.

Tretji dan medtem ostajajo barikade na več cestah na severu Kosova, s katerimi kosovski Srbi, kot je danes povedal vodja stranke Srbska lista Goran Rakić, zahtevajo izpustitev “rojakov, ki so jih aretirali brez razloga”. Zahtevajo tudi odhod dodatnih enot kosovske policije, ki jih je Priština na sever Kosova napotila minuli teden. Odvetnik omenjenega nekdanjega srbskega policista Pantića, zaradi katerega so kosovski Srbi v soboto postavili barikade, je danes sporočil, da so mu pripor podaljšali za 30 dni in da se bodo na odločitev pritožili, poroča portal televizije N1 Srbija. V soboto so ga prijeli, ker naj bi organiziral napad na prostore volilne komisije v Mitrovici.

Svetovalec ameriškega zunanjega ministra Derek Chollet, ki naj bi skupaj s posebnim ameriškim odposlancem za Zahodni Balkan Gabrielom Escobarjem danes na Kosovu začel turnejo po Zahodnem Balkanu, je medtem danes popoldne na Twitterju sporočil, da je zaradi okužbe z novim koronavirusom moral turnejo preložiti na prihodnje leto. Med turnejo naj bi obiskala tudi Srbijo in BiH, končala pa konec tedna s pogovori z zaveznicami v Bruslju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje