Rusija z raketami in topovi nad več ukrajinskih mest. Kijev znova z elektriko

Svet 27. Nov 202213:31 > 14:03 5 komentarjev
Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS

Rusija je z raketami in topovi danes znova napadla ukrajinska mesta Krivoj Rog, Herson, Nikopol in Dnipropetrovsk. Večji del Kijeva ima znova elektriko, prebivalci Hersona bežijo iz mesta.

Mesta Krivoj Rog, Herson, Nikopol in Dnipropetrovsk so bila danes ponovno tarča ruskih raketnih in topniških napadov. Ruske sile so v mestu Krivoj Rog po navedbah guvernerja te regije Valentina Rezničenka uničile “objekt prometne infrastrukture,” pred kratkim osvobojeno mesto Herson pa se prav tako znova sooča s hudimi napadi.

Dve raketi sta danes zjutraj uničili objekt prometne infrastrukture, je na Telegramu sporočil Rezničenko, ne da bi navedel več podrobnosti. Vojaška uprava v regiji je prebivalce pozvala, naj se zatečejo v zaklonišča za zračni napad. Za več območij na vzhodu in jugu Ukrajine je bil danes razglašen alarm za zračni napad.

Rezničenko je v soboto sporočil tudi, da so ruske sile napadle mesto Dnipropetrovsk, pri čemer so bili ranjeni štirje ljudje, med njimi tudi 17-letnik.

Hersonska regija od sobote napadena več kot 50-krat

Po podatkih regionalne vojaške uprave v Hersonu pa je ruska vojska od sobote več kot 50-krat obstreljevala hersonsko regijo. Guverner Jaroslav Januševič je danes na Telegramu Rusijo obtožil terorizma in napadov na civiliste in dodal, da je v napadih umrla ena oseba, dve pa sta bili ranjeni.

Zaradi težkih razmer v mestu Herson, kjer ni zanesljivega dostopa do vode in električne energije, je ukrajinska vlada pred nekaj dnevi ukazala evakuacijo civilistov iz mesta.

Po navedbah ukrajinskih virov, ki jih je povzela DPA, so ruske sile s težkim topništvom napadle tudi okrožje Nikopol na jugovzhodu Ukrajine, ponoči pa sta po podatkih ukrajinske vojske dva ruska izstrelka zadela tudi kmetijo v bližini mesta Zaporožje na jugu države.

Dnipro Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS
Dnipro Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS
Dnipro Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS
Dnipro Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS

Prebivalci Hersona bežijo iz mesta

Le nekaj tednov po tem, ko so ukrajinske sile zavzele mesto Herson, prebivalci zaradi ruskih napadov znova bežijo iz njega. Po poročanju Guardiana se iz mesta valijo kolone vozil s civilisti.

V večjem delu Kijeva ponovno vzpostavili oskrbo z elektriko

Štiri dni po uničujočem napadu na električno infrastrukturo v Kijevu je bila danes skoraj v celotnem mestu ponovno vzpostavljena oskrba z električno energijo, je sporočila vojaška uprava v ukrajinski prestolnici. Kljub temu bi lahko zaradi velikega povpraševanja prišlo do lokalnih izpadov elektrike.

Večina storitev v povezavi z ogrevanjem, zagotavljanjem oskrbe z elektriko in vodo in storitvami mobilne telefonije je do danes začela normalno delovati, je navedbe vojaške uprave povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Kijevski župan Vitalij Kličko, ki je bil deležen kritik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zaradi počasnega obnavljanja življenjsko pomembnih storitev, je za današnjo izdajo nemškega tabloida Bild povedal, da dela na poškodovani infrastrukturi potekajo “rekordno hitro”.

Na žrtve vojne je spomnil tudi papež Frančišek

Papež Frančišek je med molitvijo v Vatikanu obsodil nedavne napade na Bližnjem vzhodu, obenem pa je izrazil tudi bližino ukrajinskemu ljudstvu. Spomnil je na žrtve vojne v Ukrajini in na sobotno 90. obletnico holodomora oziroma gladomora, uničujoče lakote v Ukrajini v letih 1932 in 1933, ki jo je povzročil sovjetski diktator Josip Visarionovič Stalin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.