Se bo odprla nova fronta v Moldaviji?

Svet 24. Feb 202309:53 8 komentarjev
Rusija, Moldavija
PROFIMEDIA

Vse glasnejši so alarmi, da bi se spopadi lahko razširili v moldavsko pokrajino Pridnestrje, kjer je proruska uporniška republika. Rusko obrambno je v četrtek sporočilo, da Kijev pripravlja provokacijo v Moldaviji, na morebitno ukrajinsko invazijo pa, da se bo Kremelj ustrezno odzval.

V Moldaviji med reko Dnester in Ukrajino leži pokrajina Pridnestrje, ki je po razpadu Sovjetske zveze razglasila samostojnost in po krajši vojni leta 1992 postala proruska republika znotraj Moldavije, po kateri ima Kremelj, kot kaže, vse večje ambicije. Od takrat ima Rusija tam nameščene vojake, ki delujejo kot tako imenovani mirovniki. Moldavija, ki ni članica zveze Nato, je tudi politično v splošnem razdeljena med proevropske in proruske sile.

Preberite še: Analitik za N1: Konflikt se ne bo nadaljeval na Poljskem, ključna je Moldavija

Rusko obrambno ministrstvo pa je v četrtek sporočilo, da želi Ukrajina domnevno ofenzivo ruskih enot iz separatistične regije Pridnestrje v Moldaviji izkoristiti kot razlog za napad na to regijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem je zatrdilo, da se bo Rusija na provokacijo odzvala. V Kišinjovu so navedbe Moskve zanikali in pozvali k miru. “Režim v Kijevu je okrepil priprave na invazijo na pridnestrsko moldavsko republiko,” je ministrstvo navedlo v izjavi in zatrdilo, da se na meji med Ukrajino in Pridnestrjem zbirajo ukrajinske enote.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva naj bi ukrajinske sile napad na Pridnestrje začele kot odgovor na s strani Kijeva uprizorjeno invazijo ruskih sil z ozemlja regije.

“Izvedba načrtovane provokacije ukrajinskih oblasti predstavlja neposredno grožnjo ruskemu mirovnemu kontingentu, ki je zakonito nameščen v Pridnestrju,” so sporočili iz Moskve in dodali, da se bodo ruske sile na provokacijo ukrajinske strani ustrezno odzvale.

Preberite še: Zahodne sankcije za Rusijo kot potres, bo sledil rušilni cunami?

Nova moldavska proevropska vlada pod vodstvom premierja Dorina Receana je v četrtek sporočila, da “državni organi ne potrjujejo informacij, ki jih je danes zjutraj objavilo rusko obrambno ministrstvo”. “Pozivamo k miru in pridobivanju informacij iz uradnih in zaupanja vrednih virov Republike Moldavije,” je sporočila na Telegramu.

“Ministrstvo za obrambo meni, da gre za element psihološke operacije in ne za pravi načrt,” pa je v odziv na navedbe Moskve dejal moldavski državni sekretar Valeriu Mija, poroča britanski BBC.

Moldavska predsednica Maia Sandu je v začetku tega meseca obtožila Rusijo, da načrtuje nasilno strmoglavljenje režima v Kišinjevu s pomočjo saboterjev, preoblečenih v protivladne protestnike, kar pa je Rusija zanikala.

Moldavske oblasti naj bi to sicer izvedele iz obveščevalnih podatkov, ki jih je Moldaviji posredovala Ukrajina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje