Analitik za N1: Konflikt se ne bo nadaljeval na Poljskem, ključna je ta država

N1 video 23. Mar 202215:17 > 15:53 2 komentarja

Že od 24. februarja, odkar se je začela ruska invazija na Ukrajino, Kijev opozarja, da ima Moskva večje ambicije in da se ne bo ustavila pri Ukrajini. Hrvaški politični analitik Žarko Puhovski je ocenil, da Putina ne zanima Poljska, ampak manjša ukrajinska soseda.

Že osemindvajseti dan v Ukrajini poteka vojna. “In nobenega novinarja ni v Moldaviji, ki je zdaj ključna,” je poudaril politični analitik Žarko Puhovski za hrvaški N1. Med reko Dnester in Ukrajino je namreč pokrajina Pridnestrje, ki je po razpadu Sovjetske zveze razglasila samostojnost in po krajši vojni leta 1992 postala republika znotraj Moldavije. Pridnestrska republika leži sto kilometrov od Odese v Ukrajini, kamor si ruske sile utirajo pot.

“Nihče ne razmišlja, kaj bo z Moldavijo in Romunijo”

Politični analitik je ocenil, da ruske sile, če se bo konflikt nadaljeval, ne bodo vstopile na Poljsko, ampak v Moldavijo, ki ni v Natu ali Evropski uniji. “Nihče ne razmišlja, kaj bo z Moldavijo in Romunijo. In ali obstaja možnost za priključitev,” je opozoril. Hkrati se že dve leti albansko-kosovska meja počasi briše, in to se dogaja v popolni tišini. “Kosovo je precedens v mednarodnem pravu. Vladimir Putin se sklicuje na Kosovo, kar njegovih dejanj ne opravičuje, a nihče ne pojasnjuje, zakaj je bil to specifičen trenutek za kaj takega,” je dejal.

Puhovski se je dotaknil tudi Nata in brezpilotnika, ki je pred dvema tednoma strmoglavil v Zagrebu. “Nato ima sistem nadzora neba. In to brezpilotno letalo je Natova težava. Če je bilo strmoglavljenje namerno, je bilo storjeno, da bi preverili odzivni čas varnostnih služb. Analize so pokazale na očitno nepripravljenost, in zdaj se sprašujem, kaj nam bo Nato, če nas ne more zaščititi tam, kjer bi se morali sami,” je pojasnil. Ob tem je dodal, da čeprav je Nato okoli Ukrajine več mesecev “poslabševal položaj, je vojno izzval Putin. Tudi če vse, kar govori, drži, to ni izgovor za vojno.”

“Ruski imperializem se je pokazal za papirnatega tigra”

Rusko invazijo vidi kot slabo ponovitev avstro-ogrskih razmer leta 1914. Po besedah Puhovskega je Srbija takrat sprejela vse, razen ene točke svojega ultimata. “Šli so v vojno in niso dobili ničesar, izgubili so tudi državo.” Podobno je v Rusiji, “saj je Putin pred vojno dobil vse, zdaj pa je začel vojno, v kateri ne more dobiti nič več”. To je po mnenju analitika popolnoma neracionalno. Kot pozitivno lastnost ukrajinske krize Puhovski vidi dejstvo, “da se je ruski imperializem pokazal za ‘papirnatega tigra'”.

Za papirnatega tigra se je pokazal tudi ameriški imperializem v Afganistanu. “Vprašanje ostaja, ali se bo krog sklenil. In bo Kitajska poskušala podobno narediti v Tajvanu. Če tega ne bo storila, bo zmagovalka tega konflikta. Pokazalo se je, da imperialistične sile izgubljajo vojno. “Izkazalo se je, da kapitalizem uspeva iz družbe, ne pa s pomočjo vojske, socializem pa na noben način,” je zaključil Puhovski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje