Severna Koreja se proti covidu bori s čajem in slano vodo

Koronavirus 20. Maj 202214:571 komentar
Delite:
Severna Koreja
Foto: Kyodo/via REUTERS

Iz Severne Koreje so pred dnevi sporočili, da so potrdili prve primere okužbe s koronavirusom. Državni mediji zdaj bolnim z vročino, ki se "eksplozivno širi po državi", svetujejo pitje čajev in grgranje slane vode. To pa lahko le blaži simptome, ne preprečuje pa širjenja virusa. Poznavalci sicer ocenjujejo, da je bil koronavirus že dolgo prisoten tudi v Severni Koreji.

V začetku leta 2020 so v Severni Koreji, da bi se izognili pandemiji koronavirusa, zaprli svoje meje. Kar dve leti naj bi bila to po zagotovilih tamkajšnjih oblasti tudi učinkovita taktika. Pred dnevi pa so tudi iz Severne Koreje poročali o prvih okužbah – najprej o enem primeru, dan pozneje pa so v državi potrdili že 18 tisoč primerov in tudi prvo žrtev.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je pred dnevi poročala, da se po državi od konca aprila eksplozivno širi vročina, pri kateri ni možno identificirati vzroka. Britanski BBC je v zadnjih dneh spremljal severnokorejske državne medije, ki ljudem svetujejo, kako naj se borijo proti tej “vročini”.

Pijte čaj, grgrajte slano vodo in jejte zdravila

Časopis vladajoče stranke Rodong Simnu tistim, ki niso hudo bolni, priporoča pitje ingverjevega čaja, čaja iz kosteničevja in pijačo iz vrbinih listov. Topli napitki lahko sicer pomirijo nekatere simptome, kot sta vneto grlo ali kašelj, ter pomagajo pri hidraciji, ko bolniki izgubljajo večje količine vode. Ingver in vrba prav tako zmanjšujeta vnetje in lajšata bolečine. Vendar to niso zdravila za to virusno obolenje, piše BBC.

Državni mediji so pred kratkim tudi objavili pogovor s parom, ki zjutraj in zvečer priporoča grgranje slane vode. Državna tiskovna agencija je poročala, da so v glavno mesto Pjongjang poslali “na tisoče ton soli”. BBC ob tem piše, da nekatere študije sicer res kažejo, da je grgranje in izpiranje nosu s slano vodo ena od opcij v boju z virusi prehlada. Vendar ni nobenega dokaza, da to upočasnjuje širjenje covida-19.

Severnokorejska državna televizija prebivalcem prav tako priporoča, da uporabijo zdravila proti bolečinam, kot so ibuprofen, amoksicilin in druge antibiotike. Ob tem BBC navaja, da ibuprofen (in paracetamol) lahko znižata temperaturo in lajšata simptome, kot sta glavobol in vneto grlo, vendar pa to ne bo ustavilo virusa. Prav tako so antibiotiki namenjeni za zdravljenje bakterijskih okužb, ne virusnih. Pri covid-19 pa gre za virusno obolenje.

Zaradi gospodarskih sankcij in ekstremnih vremenskih razmer pa se je gospodarstvo Severne Koreje v zadnjih letih močno skrčilo. Tudi to vpliva na zdravstveni sistem v državi, ki naj bi bil šibek zlasti izven glavnega mesta, kjer naj bi se soočali s pomanjkanjem osebja, zdravil in opreme.

Za cepljenje se niso odločili

V Severni Koreji se sicer niso odločili za množično cepljene kot v vseh ostalih državah sveta, saj so zavrnili tako ponujeno kitajsko cepivo Sinovac kot cepivo AstraZenece. Severnokorejske oblasti so želele preprečiti izbruh covida v državi, zato so meje države od začetka pandemije zaprte, kar pa je povzročilo hude gospodarske razmere in pomanjkanje hrane, saj se je pretok osnovnih surovin v že tako obubožano državo močno zmanjšal. Poznavalci medtem ocenjujejo, da je koronavirus že dolgo prisoten tudi v Severni Koreji, vendar so oblasti to prikrivale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar