Silovita eksplozija v nemški kemični tovarni

Svet 27. Jul 202113:10 > 22:29 0 komentarjev

Eksplozija v industrijskem kompleksu v Leverkusnu na zahodu Nemčije je po zadnjih podatkih zahtevala najmanj dve smrtni žrtvi, 31 ljudi je bilo poškodovanih, med njimi je ena oseba v smrtni nevarnosti. Pet zaposlenih še vedno pogrešajo. Za večino mestnih predelov so medtem že odpravili poziv ljudem, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih.

V kemični tovarni v Leverkusnu na zahodu Nemčije je dopoldne odjeknila eksplozija, ki je zahtevala najmanj dve smrtni žrtvi. Kot je zvečer sporočil lastnik objekta Currenta, so reševalci odkrili še eno smrtno žrtev. Hkrati so število pogrešanih povišali na pet.

“Zelo nas žalosti ta tragična nesreča in smrt zaposlenega. Izražamo sočutje njegovim sorodnikom, pa tudi vsem sodelavcem,” je povedal vodja industrijskega kompleksa Chempark Lars Friedrich iz podjetja Currenta, ki upravlja kompleks. Po podatkih policije je bilo poškodovanih 31 ljudi, od tega se jih pet zdravi na oddelku za intenzivno nego.

“Črn dan za prebivalce Leverkusna”

Friedrich je povedal, da nadaljujejo iskanje zaposlenih, ki jih še vedno pogrešajo. “Upamo, da jih bomo našli žive,” je dejal. Po njegovih besedah je eksplozija povzročila požar v rezervoarjih za odpadna tekoča topila, ki čakajo na sežig. Trije rezervoarji so bili v požaru, ki je gorel več ur, “popolnoma ali delno uničeni”, je dodal. Zato je zaenkrat nemogoče povedati, kje se je eksplozija, ki je odjeknila okoli 9.30, začela.

Eksplozija v Nemčiji
Leon Kuegeler/REUTERS

Popoldne so za večino mesta odpravili poziv ljudem, naj ostanejo v zaprtih prostorih ter zaprejo okna in vrata. Samo v predelu Bürrig, kjer je poslopje z rezervoarji, to opozorilo še vedno velja. Do nadaljnjega so zaprli tudi okoliška otroška igrišča. Ljudem so poleg tega priporočili, naj ne uživajo zelenjave in sadja s svojih vrtov. Mestne oblasti so sicer poudarile, da so stopnje onesnaženosti še vedno v okviru dovoljenih in da so vsi ukrepi previdnostni.

Župan Uwe Richrath je v odzivu na eksplozijo dejal, da je danes “črn dan za prebivalce Leverkusna”. Posledice in razsežnost škode po eksploziji za zdaj še niso znane, je sporočila policija in dodala, da so na kraj dogodka poslali okrepljene enote, da bi razjasnili situacijo.  Preiskave sicer še niso mogli začeti, saj dela na pogorišču še potekajo. Poslopje z rezervoarji, v katerem je odjeknila eksplozija, je sicer odmaknjen od glavnega dela industrijskega parka, v katerem so številna kemijska podjetja, tudi Bayer, Lanxess in Evonik Industries.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!