Sodišče odločilo, Breivik ostaja v zaporu

Svet 01. Feb 202217:46 0 komentarjev
Breivik
Ole Berg-Rusten/NTB/REUTERS

Potem ko je Anders Breivik zaprosil za predčasno izpustitev iz zapora po desetih letih odslužene kazni, je sodišče na Norveškem njegovo prošnjo zavrnilo. Breivik tako ostaja v zaporu.

Sodišče na Norveškem je danes zavrnilo prošnjo skrajneža Andersa Breivika za predčasno izpustitev iz zapora deset let po tem, ko je zagrešil najsmrtonosnejši napad v državi, v katerem je leta 2011 umrlo 77 ljudi.

“Obstaja jasno tveganje, da bo (Breivik) nadaljeval z obnašanjem, ki je vodilo do terorističnih napadov 22. julija,” je sporočilo okrožno sodišče v jugovzhodni regiji Telemark, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za pogojno predčasno izpustitev iz zapora.

V današnji sodbi se je sodišče postavilo na stran državnega tožilstva in odločilo, da mora Breivik ostati za rešetkami.

Breivikov zagovornik Oeystein Storrvik je za norveški televiziji NRK in TV2 napovedal pritožbo na današnjo odločitev sodišča.

Danes 42-letni Breivik, ki sebe imenuje Fjotolf Hansen, je 22. julija 2011 v vladnem predelu Osla sprožil avtomobil bombo in pri tem ubil osem ljudi. Nato se je odpravil na otok Utoya, kjer je v morilskem pohodu ubil 69 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka norveške laburistične stranke. Za to je bil leta 2012 obsojen na najvišjo kazen 21 let zapora z možnostjo predčasnega izpusta po desetih letih.

Pred nekaj tedni z nacističnim pozdravom

Sredi januarja se je Breivik pojavil na sodišču, ki naj bi odločalo o njegovi prošnji po predčasni izpustitvi. A njegov nastop ni pustil dvoma glede njegovih skrajno desničarskih prepričanj, ki se tudi več kot deset let po krvavem dejanju niso spremenila.

Svoj nastop v sodni dvorani zapora Skien, kjer prestaja kazen, je pospremil z dvigom iztegnjene desnice v nacistični pozdrav in s skrajnimi sporočili. Med drugim je povedal, da se sicer distancira od nasilja in terorja, vendar pa ostaja nacionalsocialist in bo svoj boj nadaljeval na nenasilen način.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!