Španska vlada predlaga milejše kazni za separatiste

Svet 11. Nov 202216:25 1 komentar
Pedro Sanchez
Phill Magakoe/REUTERS

Španska vladajoča koalicija je vložila predlog zakona, ki bi uvedel spremembe kazenskega zakonika in predvideva ublažitev kazni za nasilne nemire, kar bi koristilo zlasti katalonskim separatistom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Konservativna opozicija je odločno proti načrtovanim spremembam, o katerih mora glasovati še parlament.

Pobuda je del prizadevanj premierja Pedra Sancheza, da bi se vlada v dolgotrajnem sporu z uporniško Katalonijo manj posluževala kazenskega pravosodja in tako umirila napete razmere.

Sanchez je poudaril, da želi Španija svojo zakonodajo s tem zakonom prilagoditi zakonodaji drugih evropskih držav. Med drugim naj bi odpravili sedanje kaznivo dejanje vstajništva, za kar je najvišja predpisana kazen 15 let zapora.

Namesto tega bo za novodefinirano kaznivo dejanje povzročanja hudih javnih neredov najvišja zagrožena kazen le pet let zapora. Prepoved opravljanja javnih funkcij naj bi se prav tako skrajšala s 15 na največ osem let.

Sprememba zakona bi najbolj koristila voditeljem katalonskega poskusa razglasitve neodvisnosti od Španije leta 2017, ki so takrat pobegnili v tujino, predvsem takratnemu vodji regionalne vlade v Barceloni Carlesu Puigdemontu, ki zdaj živi v Belgiji. Tudi nekateri drugi separatisti so bili obsojeni na dolge zaporne kazni, vendar so bili leta 2021 pomiloščeni.

Zmerna separatistična stranka ERC, ki vlada Kataloniji in od katere glasov je odvisna Sanchezova manjšinska vlada v parlamentu, je poudarila, da se strinja z vlado glede reforme kazenskega zakonika, bolj nepopustljive separatistične stranke v Kataloniji in konservativna španska opozicija pa predlog zakona zavračajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje