Spet petelin na Notre-Dame: Kot ko je Kennedy rekel, da bodo ljudje šli na Luno

Svet 24. Dec 202318:38 1 komentar
Katedrala Notre-Dame
Foto: PROFIMEDIA

Znameniti zvonik Notre-Dame, ki ga krasi nov zlati petelin, je prejšnji teden ponovno zavzel svoje veličastno mesto na pariškem obzorju. Pariška katedrala, ki je pogorela pred več kot štirimi leti, naslednje leto ponovno odpira svoja vrata.

Medtem ko so se turisti in Parižani zbirali pred katedralo, uvrščeno na seznam Unesca, da bi občudovali “vrnitev” ene od njenih najbolj emblematičnih značilnosti, ki je za zdaj še vedno zavita v lesene odre, je bilo gradbišče Notre-Dame še vedno v polnem zagonu. Skoraj 500 obrtnikov se ukvarja z obnovo, da bi zagotovili, da bo pariška znamenitost čez manj kot leto dni pripravljena na svoje veliko ponovno odprtje za javnost.

“Fascinantno je videti, kako se obnavlja nekaj tako zgodovinsko pomembnega,” je dejal Stephan Book, švedski turist, ki je s hčerko in 80-letnim očetom obiskal Pariz. “In ambicija, da bi vse to naredili v petih letih,” je dodal. “To je tako, kot ko je Kennedy rekel, da bodo ljudje poleteli na Luno.”

Predsednik Emmanuel Macron je ob nedavnem obisku gradbišča obljubil, da dela potekajo “po načrtu” in da bo Notre-Dame odprta za javnost 8. decembra 2024, pet let in sedem mesecev po požaru, ki je aprila 2019 uničil velik del 860 let stare stavbe.

“Prvič sem prišel v Pariz pred 60 leti, nato pred 40 leti,” je dejal Stephanov oče Göran Book, ki se spominja, da je v Notre-Dame vstopil ob vsakem od svojih prejšnjih obiskov Pariza. “Zdaj sem star 80 let,” je dodal. “Če bom prihodnje leto še živ, se bom moral vrniti in si ogledati ponovno odprtje.”

Poklon sedanjosti

Čeprav bo katedrali povrnjena prvotna podoba, je francoski predsednik izrazil željo, da bi 21. stoletje “imelo svoje mesto med številnimi drugimi, ki se pojavljajo v delih te katedrale”.

V začetku tega meseca je naznanil natečaj, na katerem naj bi sodobni umetniki poustvarili šest vitražnih oken na južni strani Notre-Dame, da bi tako “zaznamovali 21. stoletje”.

V les zvonika so medtem vgravirali ime francoskega generala, ki je nadzoroval obnovo katedrala, preden je letos umrl v gorski nesreči. Jean-Louis Georgelin “bo za vedno” ostal del Notre-Dame, je dejal Macron, ki se je osebno udeležil postopka graviranja 8. decembra, na dan, ko je znameniti zvonik ponovno zavzel svoje mesto.

Tudi imena drugih, ki so sodelovali pri obnovi, so trajno vgrajena v novo katedralo. V zlatega petelina na vrhu stolpa so 16. decembra namestili zapečateno cev z dokumentom, v katerem je seznam z 2.000 imeni tistih, ki so sodelovali pri delih.

Katedrala Notre-Dame
Nov petelin, ki kraljuje na vrhu zvonika. (Foto: PROFIMEDIA)

Prejšnjega petelina z zvonika katedrale so našli poškodovanega med ruševinami dan po požaru. V njem naj bi bile relikvije (posmrtni ostanki) svetega Denisa in svete Ženeve ter delček Kristusove trnjeve krone, ki so po navedbah pariške škofije ostali nedotaknjeni in so zdaj nameščeni v novem petelinu.

Stari petelin bo skupaj s šestimi vitražnimi okni, ki jih bodo zamenjali, shranjen v novem muzeju, posvečenem katedrali, katerega odprtje je nedavno napovedal Macron. “To bo muzej umetnosti, muzej zgodovine, muzej, ki bo opisoval stalno gradbišče Notre-Dame de Paris,” je dejal.

Macron v katedrali Notre-Dame
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Stroški obnove naj bi znašali približno 700 milijonov evrov. Po podatkih organizacije Rebuilding Notre Dame de Paris je bilo skupaj zbranih 846 milijonov evrov donacij od 340.000 donatorjev iz 150 držav.

*Avtorica članka je Claudia Colliva, CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje