Srbski tabloidi z ostrim napadom na Putina: “A kar tako, bratje Rusi?”

Svet 28. Apr 202209:22 > 09:54 2 komentarja
Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Naslovnice srbskih tabloidov, ki so naklonjeni srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, so danes polne kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je namreč osamosvojitev Luganska in Donecka primerjal z osamosvojitvijo Kosova.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom dejal, da sta se samooklicani republiki Doneck in Lugansk osamosvojili “po analogiji z odločitvijo mednarodnega sodišča o razmerah na Kosovu”, poroča Index.hr. To pa je v Srbiji, sicer veliki zaveznici Rusije, sprožilo ogorčene odzive. Srbski tabloidi, ki so naklonjeni predsedniku Aleksandru Vučiću, so na naslovnicah močno kritizirali Putina.

“Putinov adut je Kosovo,” na naslovnici piše Informer in dodaja, da je “svetovni konflikt na naših plečih”. Telegraf pa sporoča, da je Putin zaril nož v hrbet in dodaja pomenljivo vprašanje: “A kar tako, bratje Rusi?”.

Srbski Kurir je Putinovo izjavo označil z besedami, da gre za “goli interes”. Dodal je, da Putin s svojimi izjavami ščiti interese Rusije v Donecku in Lugansku, ne da bi upošteval položaj Srbije na Kosovu. “Našo državo morajo voditi izključno lastni interesi,” še pišejo.

Srbski Alo pa je po poročanju Index.hr na naslovnici zapisal: “Proslavljanje v Prištini, Zagrebu in Sarajevu zaradi Putinove izjave.” Medtem pa se Blic sprašuje, ali so Srbi “kot narod preveč prisegli ruskemu predsedniku”. “Putin je zaradi svoje vojne pozabil na Srbe in Kosovo,” je eden od naslovov na prvi strani.

Srbija in Rusija sicer veljata za prijateljski državi, tudi ob začetku vojne v Ukrajini pa srbski predsednik Vučić ni obsodil ruske invazije. Srbski tabloidi so takrat skušali celo upravičiti vojno. Na prvih straneh srbskih tabloidov je bilo v prvih dneh vojne mogoče prebrati, da je “Ukrajina napadla Rusijo”. Takšen je bil naslov časopisa Informer, kjer so tudi zapisali, da v Donbasu bombe padajo na civiliste, da ni ne elektrike ne vode in da so Ukrajinci obstreljevali ruski mejni prehod. Eden od nadnaslov pa se je glasil: “Američani peljejo svet v kaos.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje