Srbsko orožarsko podjetje bi lahko svoj dolg Sloveniji poplačalo z dobavo orožja

Svet 19. Jan 202417:50 1 komentar
Srbska vojska testira orožje Jugoimporta
Srbska vojska testira orožje Jugoimporta (Foto: Ministrstvo za obrambo Srbije)

Srbsko orožarsko podjetje Jugoimport-SDPR bo lahko slovensko terjatev v višini dobrih 6,6 milijona evrov poplačalo v dobavi orožja in opreme Slovenski vojski, je sklenila vlada. Dolg izhaja še iz časa Jugoslavije, Slovenija pa je srbsko državno podjetje celo tožila. Tožbo je sicer sodišče druge stopnje v Beogradu novembra lani po dobrih desetih letih obravnave zavrnilo.

Slovenija razmišlja o sklenitvi dogovora, po katerem bi srbsko državno orožarsko podjetje Jugoimport-SDPR slovensko terjatev v vrednosti več milijonov evrov poplačalo z dobavo vojaške oborožitve in opreme srbske proizvodnje za potrebe Slovenske vojske (SV), je razvidno iz vladnega sporočila za javnost po četrtkovi seji.

V sporočilu so zapisali, da je vlada sprejela informacijo o možnosti sklenitve dogovora s srbskim državnim podjetjem Jugoimport-SDPR za poplačilo terjatev, katerih poplačilo zahteva država Slovenija kot upnica v sodnem postopku. Sprejela je sklep, da bo predlog možne sklenitve dogovora pripravilo ministrstvo za obrambo.

Za to se je odločila, potem ko se je po več kot desetih letih novembra lani na sodišču druge stopnje v Beogradu z zavrnitvijo pravnomočno končala tožba Slovenije proti podjetju Jugoimport-SDPR za izplačilo 7,2 milijona dolarjev zaradi neizpolnjene pogodbe o poravnavi terjatev slovenskih podjetij v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja.

Slovenija je v začetku 90-ih let sprejela zakon, na podlagi katerega je odkupila nekatere terjatve slovenskih podjetij, med drugim tudi terjatve iz poslov v Iraku, ki so bili opravljeni v nekdanji SFRJ prek Zvezne direkcije za promet in rezerve izdelkov posebnega namena. Ko je Irak urejal svoj dolg, sta te terjatve uveljavljala tako država Slovenija kot srbsko državno podjetje Jugoimport-SDPR.

Za razrešitev nastalega problema je Slovenija s podjetjem sklenila pogodbo o poravnavi navedenih terjatev, odkupljenih s strani Republike Slovenije, po kateri naj bi Jugoimport-SDPR Sloveniji plačal 7,2 milijona ameriških dolarjev. Zaradi neizpolnitve pogodbe je Slovenija zoper Jugoimport-SDPR na pristojno sodišče v Srbiji vložila tožbo, ki se je z omenjeno zavrnitvijo končala konec lanskega leta. Slovenija je po državnem odvetništvu zoper navedeno sodbo 29. decembra lani kot izredno pravno sredstvo vložila revizijo.

S ciljem sklenitve čimprejšnjega dogovora, ki mu je zaradi negotovega izida sodnega postopka Slovenija načeloma naklonjena, pa je obrambno ministrstvo prepoznalo možnost sklenitve dogovora v obliki dobave vojaške oborožitve in opreme srbske proizvodnje za potrebe Slovenske vojske s strani podjetja Jugoimport-SDPR.

Poplačani bi bili v okviru odprte terjatve. Če bi vrednost dobav presegla njihovo višino, pa bi se dobava dodatne vojaške oborožitve in opreme financirala iz proračunskih sredstev ministrstva za obrambo, so še sporočili v četrtek po seji vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje