Ste vedeli, da lahko banane tudi zamrznete?

Navdih 20. Maj 202314:16 3 komentarji
banane
PROFIMEDIA

Vsem se nam je že zgodilo: iz trgovine smo prinesli vrečko banan, ki pa so z vsakim naslednjim dnem še kar ostajale nedotaknjene na pultu in ob tem postajale vse bolj črne, nas pa je zato vedno manj mikalo, da bi jih pojedli. Banane so med tistimi sadeži, ki imajo na sobni temperaturi namreč kratek rok trajanja, to pa ne pomeni, da morate tiste, ki vam jih ni uspelo porabiti, zavreči. Raje jih zamrznite.

Preveč zrele banane so sicer odlične za bananin kruh ali kot sestavina v smutiju, a če za ustvarjanje v kuhinji nimate časa, jih lahko preprosto zamrznete ter pozneje uporabite v številnih receptih, od zdravih prigrizkov do sladko pečenih dobrot, svetuje portal MasterClass.

Z olupkom, brez ali narezane na koščke?

Pri shranjevanju banan v zamrzovalniku imate izbiro: zamrznete lahko cele banane, neolupljene ali olupljene, ali pa olupljene banane pred tem narežete.

Zrele banane so po okusu slajše, saj se škrob iz sadeža razgradi v sladkor. Najslajše so prav najbolj zrele banane, ki jih prepoznamo po tem, da postanejo kašaste, na njih pa se pojavijo rjave lise, piše portal MasterClass.

Če v zamrzovalnik shranite banane z olupkom, bodo te zamrznile v nekaj urah. Preden jih boste uporabili, jih zato nekaj ur pustite stati na sobni temperaturi. Banane šele nato olupite. Čeprav je zamrzovanje banan z olupkom precej pogosta praksa, pa je mnogi ne priporočajo.

A tudi bananine olupke lahko z malo domišljije porabite v kuhinji.

@thehungerdiaries Banana Peel BACON. 🍌🥓 Found this + had to try. Have you heard of this before? #foodtiktok #asmrfood #easyrecipe #fyp #foryou #tiktokfoodie #bananas ♬ original sound – The Hunger Diaries

Ko so bananini olupki zmrznjeni, postanejo temni in mehkejši, poleg tega je olupke težko odstraniti. Banane pa ne bodo obdržale okusa “svežine”, na svojem blogu izpostavi Brittany Mullins, avtorica kuharskih knjig in ustanoviteljica znamke Eating Bird Food.

Mullins tako meni, da je lupljenje banan najpomembnejši korak pred zamrznitvijo, “zamrznila sem že cele banane z olupkom, a je bilo lupino zelo težko odstraniti. Zaupajte mi, najprej olupite banane”.

banane v Egiptu, ob reki Nil
Plantaža banan v bližini reke Nil v Egiptu (PROFIMEDIA)

Kako dolgo lahko zamrznjene banane hranite v zamrzovalniku?

Že po uri ali dveh v zamrzovalniku bodo banane zamrznjene. Proces je hitrejši pri kolobarjih, več časa traja zamrznitev polovic ali celih banan. Sadež bo v zamrzovalniku ostal svež naslednje tri mesece.

Naslednji korak je rezanje. “Ko banano olupite, jo lahko prerežete na pol ali jo narežete na kolobarje in položite na pekač. Prepričajte se, da so koščki banane razporejeni v enem sloju in da se ne dotikajo drug drugega, da bodo zamrznili, ne da bi se pri tem zlepili,” svetuje Mullins, ki je tudi trenerka zdravja.

narezane banane
PROFIMEDIA

“Manjše rezine so odlične, če banane radi dodajate ovsenim kosmičem ali smutijem ali če imate manjši mešalnik. Lahko pa še zmeraj sesekljate že zmrznjene banane. Te so sicer trde, a jih z ostrim nožem lahko razrežete,” še svetuje Brittany Mullins.

Kuharica še svetuje, da na posodo, ki jo boste postavili na hladno, zapišete datum zamrznitve. Tako si boste zapomnili, koliko so stari paketi v vašem zamrzovalniku.

Kdaj so banane “zrele” za zamrzovalnik?

Večina receptov zahteva zrele banane, na svoji spletni strani Mullins pomirja tiste, ki rumen sadež pogosto pustijo predolgo na polici. “Če se zdi, da so banane na koncu svoje življenjske dobe, kar prepoznamo po rjavih pegah ali po tem, da so skoraj povsem rjave, so kot nalašč za zamrznitev za bananin kruh ali peko,” pojasnjuje kuharica. Če pa boste banane zamrznili v okviru tako imenovanega “meal prepa”, torej priprave obrokov vnaprej, pa poskrbite, da so banane popolnoma rumene,” dodaja.

puding iz banan
PROFIMEDIA

Lahko pečete z zamrznjenimi bananami?

A preden boste banane, ki so počivale v zamrzovalniku, uporabili, jih morate odmrzniti. “Ni dobra ideja, da poskušate peči z bananami, ki so še vedno zamrznjene. Ko pa so odmrznjene, jih lahko brez težav uporabite za peko,” svetujejo pri portalu Greatist.

Odtalite jih lahko na sobni temperaturi, v mikrovalovni pečici ali v vrečki.

Na sobni temperaturi se bodo banane, ki jih v ta namen položite v skledo ali postavite na krožnik, odtalile v približno dveh urah, v mikrovalovni pečici pa s segrevanjem na nizki temperaturi ali uporabi nastavitve za odmrzovanje v treh do štirih minutah. Če pa ste banane zamrznili v vrečki, jih lahko na tak način tudi odtalite: vrečko z bananami za približno deset minut potopite v posodo s toplo vodo, pišejo pri Greatist.

Odtaljene banane so glavna zvezda ali pa obstranska sestavina številnih receptov, odlično se obnesejo pri raznih smutijih, iz njih si lahko doma sami pripravite bananin sladoled, spečete sladek bananih kruh, kolač ali celo potico, lahko pa se poigrate s peko palačink.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (3)

Prikaži vse komentarje