Steinmeier upa, da Slovenija ne bo sledila madžarski poti

Svet 04. Jul 202119:40 > 05. Jul 2021 08:05 0 komentarjev
Frank-Walter Steinmeier
Profimedia

Nemški zvezni predsednik Frank-Walter Steinmeier upa, da Slovenija ne bo sledila madžarski poti. Premierja Janeza Janša je spomnil na odgovornost, ki jo ima kot predsedujoči Svetu EU.

Nemški zvezni predsednik Frank-Walter Steinmeier je spomnil slovenskega premierja Janeza Janšo na odgovornost kot, predsedujočega Svetu EU. Kritike na račun Evrope po njegovem mnenju odražajo predvsem notranjepolitične razmere v Sloveniji, izhaja iz intervjuja za ZDF.

Madžarska v težkem obdobju pandemije išče grešne kozle, med njimi je tudi EU. “Upam, da Slovenija ne bo sledila tej poti,” je povedal Steinmeier. Ocenil je, da so Slovenci naravnani proevropsko. “Upam, da se premier ob tej uri zaveda svoje odgovornosti do Evrope,” je dejal.

Predsedovanje Svetu EU je Slovenija prevzela v četrtek. Dogodek so pospremile kritike Janševega avtoritarnega političnega sloga, napadov na medije, nadzorne institucije in sodstvo. S svojim ravnanjem se približuje madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, poročajo nemški mediji.

Do zapletov je prišlo že med obiskom evropskih komisarjev, podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans  se v znak protesta ni udeležil skupinskega fotografiranja. Sledil je zapis, v katerem je notranji minister Aleš Hojs uradnika označil za »svinjo visoko v birokraciji EU«.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!